ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ΣΤΟ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟ. Η ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΗΛΙΑ

22 Ιουλίου, 2010

Με εξαιρετική λαμπρότητα γιορτάστηκε στο Ξηρολίβαδο η Πανήγυρις του Αγίου Προφήτη Ηλία του Θεσβίτου που φέτος έλαβε τον χαρακτήρα τετραήμερου εορτασμού με σειρά εκδηλώσεων που πραγματοποίησε ο Πολιτιστικός Όμιλος του χωριού στα πλαίσια της διοργάνωσης «Γιορτές Βερμίου 2010». Κορυφαία εκδήλωση του τεραημέρου υπήρξε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στην οποία χοροστάτησε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Βεροίας πατήρ Γεώργιος συνοδευόμενος και από άλλους ιερείς, ενώ παρευρέθη η Δήμαρχος Βέροιας κ. Χαρούλα Ουσουλτζόγλου. Παρά το γεγονός ότι η ημέρα της Εορτής του Αγίου Προφήτη Ηλία του Θεσβίτου ήταν εργάσιμη και παρά την κόπωση από το ολονύκτιο γλέντι της παραμονής, πολύ κόσμος ανηφόρισε και πάλι στο Ξηρολίβαδο για να τιμήσει την μνήμη του Πολιούχου του χωριού Αγίου Προφήτη Ηλία, του «Παππού Ηλία» όπως τον αποκαλούν οι Ξηρολιβαδιώτες και να λάβει την ευλογία της ημέρας.
Μετά την Απόλυση, στον αύλειο χώρο της εκκλησίας αναβίωσε το έθιμο των εικόνων και ακολούθησε η Λιτάνευση προς το πηγάδι Μπούνα στο λιβάδι, όπου τελέστηκε ο Αγιασμός. Κατά την μεταφορά τηρήθηκε η παράδοση των βλαχοχωρίων που θέλει την Ιερά Εικόνα του εορτάζοντος Αγίου να μεταφέρεται από εφίππους νέους στον τόπο του Αγιασμού.
Μετά τον Αγιασμό ο ΠΟΞ παρέθεσε δεξίωση στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού όπου προσφέρθηκαν σε όλο τον κόσμο τα παραδοσιακά κεράσματα της ημέρας ενώ οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του χωριού είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα εκθέματα της έκθεσης στρατιωτικών ενδυμασιών και ενθυμημάτων του συλλέκτη Κανέλλου Ντόντου «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟΥ».
Το πανηγύρι εξελίχθηκε σε ένα ατέλειωτο γλέντι στα κέντρα και τις αυλές των σπιτιών με τις παραδοσιακές κομπανίες να ξεσηκώνουν τον κόσμο με τα χαρακτηριαστικά μουσικά ακούσματα που αναπαράγονταν από το φυσικό αντηχείο της ξηρολιβαδιώτικης κοιλάδας.

Comments are closed.

Το παρόν συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το ΕΓΤΠΕ