ΤΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΩΝ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΙΩΤΩΝ ΣΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

11 Μαρτίου, 2010

Η κατάνυξη των ημερών και το βαθύ θρησκευτικό συναίσθημα των Ξηρολιβαδιωτών κυριάρχησαν στην προσκυνηματική αποστολή που διοργάνωσε και πραγματοποίησε ο Πολιτιστικός ΄Ομιλος Ξηρολιβάδου στην Κωνσταντινούπολη, για τα μέλη και τους φίλους του. Επίκεντρο της μετάβασης στην Πόλη υπήρξε η επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, την μοναδική κοιτίδα της Ορθοδοξίας που όσες φορές και αν το επισκεφθεί κανείς, αναχωρεί πάντα με την υπόσχεση της επανόδου.
Οι Ξηρολιβαδιώτες είχαν την μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν την Ακολουθία των Χαιρετισμών Της Θεοτόκου και να ψάλλουν τον Ακάθιστο Ύμνο στον συναισθηματικά και ιστορικά φορτισμένο χώρο του Αγίου Γεωργίου στο Πατριαρχείο, όπου κυριαρχούσε η ήρεμη, εμβληματική και προσιτή προς όλους μορφή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.
Ο Πατριάρχης έγκαιρα ενημερωμένος για την παρουσία των Ξηρολιβαδιωτών επεφύλαξε ιδιαίτερη τιμή στην αποστολή του ΠΟΞ κατά την διάρκεια της Ακολουθίας των Χαιρετισμών, τοποθετώντας σε τιμητική θέση αντιπροσωπεία του Ομίλου που απετέλεσαν οι κυρίες Αναστασία Κόγια-Παπαθεοφίλου, Γεσθημανή Παπαδοπούλου-Τυφλίδου και Χρυσούλα Γκάλαβου.
Στην ομιλία του από του Θρόνου ο Παναγιώτατος αφού καλωσόρισε όλους τους πιστούς που παραβρέθηκαν στην τέλεση της Ακολουθίας των Χαιρετισμών, αναφέρθηκε εκτεταμένα στο Ξηρολίβαδο και στον Όμιλο. Αφού περιέγραψε παραστατικά το τοπίο στο οποίο βρίσκεται το χωριό, τα βουνά, τη λίμνη, τον περιβάλλοντα χώρο, προέτρεψε το εκκλησίασμα να ακολουθήσει το παράδειγμα του ΠΟΞ στη διατήρηση της παράδοσης, τη διάσωση των εθίμων, την προσέγγιση και τη σωστή διαπαιδαγώγηση της νεολαίας σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες της ελληνικής οικογένειας και τη δράση των Ξηρολιβαδιωτών για να διασώσουν το περιβάλλον στο οποίο ζουν και δραστηριοποιούνται.
Κατά την συνάντηση του Παναγιωτάτου που ακολούθησε με την αποστολή των Ξηρολιβαδιωτών, η Γεν.Γραμματέας του Ομίλου κ.Αναστασία Κόγια ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για την τιμή που έκανε στον ΠΟΞ να τους δεχθεί επισήμως, καθώς και για τη ζεστή φιλοξενία που επιφυλάχθηκε από το Πατριαρχείο. Τον προσκάλεσε να επισκεφθεί το Ξηρολίβαδο σε προσεχή επίσκεψη του στην Ημαθία και του προσέφερε χειροποίητα γλυκίσματα και ηδύποτα που ετοίμασαν οι κυρίες του Ξηρολιβάδου από τα φρούτα του Ημαθιώτικου κάμπου, καθώς και τεύχη του περιοδικού «Άρωμα Ξηρολιβάδου» το βιβλίο του Αν.Βασιάδη «Ξηρολίβαδο Χουάρα Μουσιάτα» και εκδόσεις του Δήμου Βέροιας.

Comments are closed.

Το παρόν συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το ΕΓΤΠΕ