Υπόμνημα πρός τον κ. Θεόδωρο Πάγκαλο του Γεωργίου, Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης

15 Ιανουαρίου, 2010

Του εν Βεροία Νομού Ημαθίας εδρεύοντος σωματείου με την επωνυμία «Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου», το οποίο αναγνωρίσθηκε δυνάμει της υπ’ αριθμόν 80/1980 αποφάσεως του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Βέροιας.

ΠΡΟΣ
Τον κ. Θεόδωρο Πάγκαλο του Γεωργίου, Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης


Αξιότιμε κ. Αντιπρόεδρε της Κυβέρνησης,
Ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου ως γνήσιος εκφραστής της λαϊκής βούλησης των κατοίκων του Οικισμού Ξηρολιβαδού και επ’ αφορμή της έκδοσης της συνημμένης εις το παρόν υπ’ αριθμόν πρωτ. οικ. 123472/2403/30-7-2009 Κ.Υ.Α. Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. – ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ – ΥΠ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ δυνάμει της οποίας εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι και περιορισμοί η εφαρμογή των οποίων αποτελεί απαραίτητα προϋπόθεση για την υλοποίηση του έργου ή της δραστηριότητος και βαρύνει τον φορέα εκτέλεσης και λειτουργίας του, καθώς και πάντα κατά νόμο υπόχρεο για την εκμετάλλευση λατομικού χώρου βιομηχανικού ορυκτού (ανθρακικού ασβεστίου) έκτασης 540.975 τ.μ. και των συνοδών αυτής έργων στη θέση «Ξηρολίβαδο» Δ.Δ. Κουμαριάς του Δήμου Βέροιας του Νομού Ημαθίας από την εταιρία « ΟΜΥΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.» αισθάνεται την ανάγκη όπως σας γνωστοποιήσει τα κάτωθι :
Ο οικισμός του Ξηρολιβάδου είναι κτισμένος στη βορειοανατολική άκρη μιας πευκόφυτης κοιλάδας επάνω στο όρος Βέρμιο, σε υψόμετρο 1220 μέτρων και σε απόσταση 18 χιλιομέτρων δυτικά της Βέροιας. Το απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο της ευρύτερης περιοχής του Ξηρολιβάδου αποτελούσε ανέκαθεν τύπο φυσικού οικοτόπου και οικότοπο ειδών χλωρίδας και πανίδας που είναι σημαντικοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η σημασία της περιοχής διαγνωσθείσα και ήδη προστατευθείσα από ένα πλέγμα διατάξεων της Εθνικής και Κοινοτικής Νομοθεσίας, αποτελούσα δε βάση για ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού, ως αύται προτείνονται ήδη από το 2004 από το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, δεν κατέστη δυνατό να εμποδίσει την άναρχη ανάπτυξη στον ορεινό όγκο Βερμίου με αποτέλεσμα ήδη στην εν λόγω περιοχή η κατάσταση να βαίνει ανεξέλεγκτη, κυρίως από την ανεξέλεγκτη εξορυκτική δραστηριότητα που αναπτύσσεται εκεί, καθώς σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΓΜΕ ολοκληρωθείσα εν έτει 2008, «στο Βέρμιο τμήμα του λατομικού κέντρου Δυτ. Μακεδονίας καταγράφηκαν 96 λατομεία μαρμάρου, από τα οποία εν ενεργεία βρίσκονται τα 14. Τα εν λόγω λατομεία βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα σημεία του ορεινού όγκου Βερμίου, αλλά κυρίως στα Δημοτικά Διαμερίσματα Γεωργιανών, Καστανιάς και Κουμαριάς του Δήμου Βέροιας, όπου και υπάγεται Διοικητικά ο οικισμός του Ξηρολιβάδου. Η υφιστάμενη κατάσταση δεικνύει το μέγεθος της καταστροφής, όπως άλλωστε καταγράφεται ήδη από το 2004 και αποτυπώνεται δυνάμει της Υ.Α. 674/2004 «Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας» βάσει της οποίας ειδικά περιβαλλοντικά χωροταξικά προβλήματα λόγω εξορυκτικών δραστηριοτήτων εντοπίζονται ανάμεσα σε άλλες και στην περιοχή : Πρόποδες Βερμίου, Γεωργιανοί». Ας σημειωθεί περαιτέρω ότι εις ουδέν πλέον ανενεργό λατομείο έχει επανορθωθεί η βλάστηση και το φυσικό τοπίο. Στην ως άνω επιβαρυμένη κατάσταση στην εν λόγω περιοχή αξίζει κανείς να προσθέσει την αδειοδότηση λατομικής περιοχής 500 στρεμμάτων, αλλά και τη λειτουργία πολλών απροσδιόριστων σε αριθμό λατομείων με άδεια διερευνητικών εργασιών.
ΕΠΕΙΔΗ ως εστί αυτονόητο, η ενδεχόμενη ίδρυση και λειτουργία ενός υπερλατομείου ακόμη, όπως αυτό που επιχειρείται από την εταιρία «ΟΜΥΑ Α.Ε.» σύμφωνα με όλα όσα ανωτέρω εξετέθησαν επουδενί συμβιβάζεται με τις κατευθύνσεις του χωροταξικού σχεδιασμού της ευρύτερης περιοχής, έρχεται δε σε σαφή αντίθεση με την συνταγματικώς κατοχυρωμένη αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά και σε σαφή αντίθεση με την βούληση της τοπικής κοινωνίας και της πολιτικής ηγεσίας του τόπου την οποίαν εκδήλωσαν δημόσια οι Βουλευτές του Νομού Ημαθίας, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ημαθίας, η ΤΕΔΚ Ημαθίας, το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας, Πολιτικά Κόμματα, Δημοτικά Διαμερίσματα, Φορείς, ο γραπτός και δικτυακός τύπος και σύσσωμη η κοινή γνώμη.
ΕΠΕΙΔΗ ως εστί αυτονόητο, η ενδεχόμενη ίδρυση και λειτουργία του υπερλατομείου αυτού θα επιφέρει ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή, βαρύτατες επιπτώσεις στο φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής, ανεπανόρθωτη ζημία στην τουριστική ανάπτυξη του Βερμίου και της ευρύτερης περιοχής και θα θέσει σε διαρκή απειλή την σωματική και περιουσιακή ακεραιότητα των κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
Αξιότιμε κ. Αντιπρόεδρε της Κυβέρνησης και με το δεδομένο ότι ήδη κατετέθη από τον Δήμο Βέροιας η με αριθμό έκθεσης κατάθεσης 4577/2009 αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας με αίτημα την ακύρωση της εν λόγω Κ.Υ.Α., αλλά και η με αριθμό έκθεσης κατάθεσης 1508/2009 αίτηση αναστολής εκτελέσεως κατά αυτής με αίτημα προσωρινής διαταγής αναστολής εκτελέσεως της εν λόγω Κ.Υ.Α., προσωρινή διαταγή η οποία εξεδόθη στις 6-10-2009 από τον Πρόεδρο του Ε΄ τμήματος του ΣτΕ, εκκρεμούσης προσδιορισμού δικασίμου δια την συζήτηση της αίτησης αναστολής εκτελέσεως, αλλά και με το δεδομένο ότι ήδη στις 27-11-2009 επισκεφθήκαμε, συνεπικουρούμενοι εκ σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας του τόπου τον καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργό κ. Μωραϊτη Θάνο αιτούμενοι την ανάκληση ή ακύρωση της εν λόγω Κ.Υ.Α.
ΑΙΤΟΥΜΕΘΑ
την έμπρακτη στήριξη σας έτσι ώστε να ανακληθεί ή να ακυρωθεί η εν λόγω Κ.Υ.Α.

Ο Πρόεδρος: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ
Η Γ.Γραμματέας: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΓΙΑ

Ο Νομικός Υπεύθυνος
ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Πληροφορίες :
Γ. Γεωργίου (Νομ.Υπευθ. Π.Ο.Ξ.) Αρ. Πρωτ.: 1
Τηλ. 2331 0 24949 – 6973044040 Bέροια,15-1-2010

Comments are closed.

Το παρόν συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το ΕΓΤΠΕ