ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ / ΤΕΧΝΩΝ

1 Νοεμβρίου, 2007

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ «ΥΠΕΡ-ΛΑΤΟΜΕΙΟΥ» 540,975 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΒΕΡΜΙΟ

Μετά από δημόσια πρόσκληση του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου των κατοίκων των χωριών του Βερμίου και κάθε ευαισθητοποιημένου πολίτη της Ημαθίας, ενεργού φορέα, οργανώσεων και Σωματείων, πραγματοποιήθηκε ευρεία λαϊκή συζήτηση – ενημέρωση την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2007 στις 8.00 το βράδυ στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών με στόχο να ενώσουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας απέναντι στα συμφέροντα που απειλούν με υποβάθμιση ολόκληρο το Βέρμιο, των κατοίκων του και των επιχειρήσεων που υφίστανται σε αυτό.

Τα μέλη της Επιτροπής ενημέρωσαν του πολίτες και φορείς:

– αναφορικά με τη δημιουργία ενός «υπερλατομείου» ανθρακικού ασβεστίου συνολικά 540,975 στρεμμάτων !!! σε απόσταση «αναπνοής» (1.900 μέτρα) από τον οικισμό του Ξηρολιβάδου και μόλις 2.500 μέτρα από την προστατευόμενη περιοχή «NATURA 2000» του Βερμίου, ανάμεσα σε τρία (3) καταφύγια θηραμάτων.

– ότι η ενδιαφερόμενη για τη δημιουργία του λατομείου εταιρία «ΟΜΥΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.» αποτελεί θυγατρική εταιρία γιγαντιαίας πολυεθνικής που δραστηριοποιείται στο χώρο της εκμετάλλευσης λατομείων και όχι μόνο, και ότι η εταιρία αυτή δεν προτίθεται απλώς να προβεί σε εκμετάλλευση κοιτάσματος ανθρακικού ασβεστίου έκτασης 540,975τετραγωνικών μέτρων, όπως αρχικά είχε δημοσιευτεί στον τύπο την 19η Μαΐου 2007, αλλά να δημιουργήσει ένα τεράστιο σε έκταση λατομείο 540,975 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ!!! σε μία παρθένα ΔΑΣΙΚΗ έκταση, δίπλα ακριβώς στην ιδιαιτέρως φυσικού κάλλους θέση όπου βρίσκεται το χωριό Ξηρολίβαδο!!!

– ότι μετά από άμεση κινητοποίηση των μελών του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου και την κατάθεση δυσαρέσκειας και εντονότατων διαφωνιών προς τον κ. Νομάρχη και την κα Δήμαρχο για τη δημιουργία του συγκεκριμένου λατομείου και για τη ΘΕΤΙΚΗ εισήγηση που έλαβε από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Νομαρχίας, αναβλήθηκε η συζήτηση του θέματος για το προσεχές Νομαρχιακό Συμβούλιο.

– ότι το Τοπικό Συμβουλίου Κουμαριάς συζήτησε το θέμα του λατομείου με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, κατόπιν σχετικού αιτήματος εκπροσώπων του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου και αποφάσισε ομόφωνα με την υπ’ αριθμόν 9/25-10-2007 απόφασή του ότι είναι αντίθετο με τη δημιουργία του εν λόγω λατομείου.

Κατόπιν τούτων, ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ότι δεν προσφέρουμε τίποτε παραμένοντας παθητικοί θεατές των προβλημάτων, αντίθετα είναι αναγκαία η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση όλων των πολιτών και των φορέων της πόλης, με στόχο να καταψηφισθεί η ΜΠΕ του λατομείου από το Νομαρχιακό Συμβούλιο στην ερχόμενη συνεδρίαση.

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΣΥΣΣΩΜΟΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΑΣ:

– στην αποψίλωση 541 στρεμμάτων παρθένου δάσους, όταν στην υπόλοιπη Ελλάδα προβαίνουν σε αναδασώσεις και αντιπλημμυρικά έργα.

– στη μόλυνση και εξάντληση του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής.

– στην αποκλειστική χρήση εκρηκτικών υλών για την εξόρυξη των φυσικών πετρωμάτων του Βερμίου, αντί της ήπιας εκμετάλλευσης με σεβασμό στο περιβάλλον και την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

– στην αλλοίωση του φυσικού τοπογραφικού ανάγλυφου της περιοχής και του φυσικού τοπίου, καθώς και στην οπτική και αισθητική ρύπανση από τις εκτεταμένες εκσκαφές.

– στην εξαφάνιση της πανίδας, των άγριων ζώων του Βερμίου και την οριστική διατάραξη του πολύτιμου οικοσυστήματός του.

– στη ρύπανση από την έκλυση της σκόνης, των ρύπων και του θορύβου από την λειτουργία του λατομείου και την κίνηση των μηχανημάτων και οχημάτων μεταφοράς των υλικών και των βυτιοφόρων.

– στην οικειοποίηση του οδικού δικτύου ολόκληρης της επαρχιακής οδού Βέροιας – Σελίου για τη κίνηση των φορτηγών μεταφοράς υλικών, βαρέων οχημάτων και μηχανημάτων του λατομείου και βυτιοφόρων, καθώς και τη ρύπανση της οδού και των γύρωθεν οικισμών και επιχειρήσεων από τη σκόνη του ανθρακικού ασβεστίτη.

– στη διακινδύνευση της υγείας των κατοίκων της περιοχής και των κοπαδιών, από τη δημιουργία θορύβου και δονήσεων από την αποκλειστική χρήση των εκρηκτικών υλών για την εξόρυξη, που σε συνδυασμό με την αιωρούμενη σκόνη θα καταστήσει απαγορευτική τη διαβίωσή μας στο Βέρμιο.

– στην τουριστική διάλυση του συνόλου της περιοχής.

Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΒΕΡΜΙΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

Βέροια 1 Νοεμβρίου 2007

Με τιμή,

Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής

1. Μηλιόπουλος Στέλιος, Αντιδήμαρχος Βέροιας

2. Λελεκάκης Στράτος, Τοπογράφος

3. Τσαμήτρος Νίκος, Δημοτικός Σύμβουλος

4. Τυφλίδης Αναστάσιος, Κ.Φ.Α.-Φυσ/τής

5. Κουμπουλίδης Λάζαρος, Δικηγόρος

Comments are closed.

Το παρόν συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το ΕΓΤΠΕ