ΜΕ ΓΛΕΝΤΙ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΗΣΑΝ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΟΙ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΙΩΤΕΣ

2 Σεπτεμβρίου, 2009

Σε ένα ύμνο αγάπης και νοσταλγίας προς το Ξηρολίβαδο αλλά και αγωνιστικής συσπείρωσης εναντίον της απειλούμενης περιβαλλοντικής καταστροφής του Βερμίου από τις επιχειρούμενες λατομικές δραστηριότητες, εξελίχθηκε το γλέντι του αποχαιρετισμού στο οποίο συμμετείχαν με ενθουσιασμό τέσσερις τουλάχιστον γενεές Ξηρολιβαδιωτών και φίλων του χωριού. Στο γλέντι που κατά παράδοση διοργάνωσε ο ΠΟΞ, πρωταγωνίστησαν τα παιδιά του χωριού που ανέδειξαν τα φυσικά τους καλλιτεχνικά ταλέντα και τις εμπνεύσεις τους, κάτω από τον θαυμάσιο έναστρο ουρανό του Ξηρολιβαδιώτικης κοιλάδας.

Το αηδόνι του Βερμίου ο Γιώργος Μανέκας με το παραδοσιακό συγκρότημα του Δημήτρη Παράσχου ερμήνευσαν με τον μοναδικό τους τρόπο γνωστά και αγαπημένα τραγούδια του τόπου ενθαρρύνοντας όλους να συμμετάσχουν ενεργά στο γλέντι. Η βραδιά ξεκίνησε με τα παιδιά του χωριού τα οποία ερμήνευσαν με επιτυχία γνωστά σύγχρονα τραγούδια. Τους νεαρούς καλλιτέχνες οργάνωσε και παρουσίασε η Δήμητρα Κουτόβα ενώ συνόδευσε μουσικά με την κιθάρα του ο γνωστός Ξηρολιβαδιώτης καλλιτέχνης Δημήτρης Πίκος. Τα παιδιά που συμμετείχαν ήταν οι Αναστασία Ελευθεριάδου,Μαρίλη Ελευθεριάδου, Βασιλίνα Λυκοστράτη και Μαρία Πατρέλη με το τραγούδι του Μιχάλη Χατζηγιάννη «Ανάποδα», ο Ζώης Μπαζάκας με το τραγούδι του Αλκίνοου Ιωαννίδη «Προσκυνητής», η Εύα Πασχαλάκη με το Onirama τραγούδι «Το σπίτι πάνω στο βουνό», οι Δέσποινα Πίκου και Ειρήνη Πασχαλάκη με το c-real τραγούδι «Θα περιμένω», ο Αρσένης Μακρής με το τραγούδι του Φίλιππου Πλιάτσικα «Ποιός έχει λόγο στην αγάπη» και οι Γιάννης Αντωνιάδης και Κων/νος Λυκοστράτης με το τραγούδι του Στράτου Διονυσίου «Βρέχει φωτιά στη στράτα μου». Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με την συμμετοχή όλων των παιδιών του χωριού που τραγούδησαν το τραγούδι «Πολυκατοικία» του Μιχάλη Χατζηγιάννη και την εξαιρετική ερμηνεία των Αφροδίτης Μαυρομάτη, Αννας Μπουτέλ, Δέσποινας Πίκου, Θάλειας Φουρκιώτη, Ελένης Στεφανίδου και Νίκης Στεφανίδου στο τραγούδι «Στην πυρά» της Άννας Βίσση.
Τα παιδιά του Ξηρολιβάδου απέσπασαν καθολικές επευφημίες και χειροκροτήματα παρουσιάζοντας και δύο θεατρικά μονόπρακτα με επίκαιρο περιεχόμενο.
Οι Παπαθεοφίλου Βασιλική, Μυλωνά Γιώτα, Παπαθεοφίλου Σοφία και Μύτιλη Κορνηλία απέδωσαν με ιδιαίτερη ευαισθησία το μονόπρακτο «Παρελθόν, Παρόν, Μέλλον» δια του οποίου περιέγραψαν τις αναμενόμενες ζοφερές συνέπειες για το Βέρμιο και το Ξηρολίβαδο, μετά από την εγκατάσταση του υπερλατομείου.
Οι Μπαζάκας Ζώης, Παπαντωνίου Κων/τής, Μυλωνάς Κων/νος, Παπαντωνίου Στέφανος και Αντωνιάδης Γιάννης, σχολίασαν με σκωπτικό τρόπο τα βάσανα του σχολείου που ξεκινάει και πάλι μετά το ανέμελο καλοκαίρι, παρουσιάζοντας το μονόπρακτο «Το σχολείο». Ενθουσιασμό προκάλεσε και η μικρούλα Πετρακοπούλου Μαρία που με ιδιαίτερο ταλέντο και μπρίο απέδωσε το ποίημα «Η μαργαρίτα»
Μετά την παρουσίαση των παιδιών ο χοροδιδάσκαλος του Ομίλου καθηγητής Γιάννης Τσιαμήτρος παρουσίασε τα χορευτικά συγκροτήματα του χωριού που με την εμφάνισή τους προκάλεσαν αυθόρμητα χειροκροτήματα και κάλεσαν στην συνέχεια όλον τον κόσμο να μπει στον χορό. Κορυφαία στιγμή του γλεντιού ήταν το τσάμικο που με μεγαλοπρέπεια και συγκίνηση χόρεψε αναβιώνοντας 93 χρόνια ξηρολιβαδιώτικης ιστορίας και παράδοσης, ο πρεσβύτης του Ξηρολιβάδου Μήτρης Τσαμήτρος. Σημαντική υπήρξε και η σύντομη παρέμβαση τοπικού μουσικού σχήματος που παρουσίασε τα τραγούδια «Ξηρολίβαδο» και «Σαμαρίνα». Στην αρχή της εκδήλωσης χαιρετισμό και ευχές για καλό φθινόπωρο απηύθυνε εκ μέρους του Πολιτιστικού Ομίλου ο Πρόεδρος Τάσος Βασιάδης. Ο Πρόεδρος του Ομίλου αναφέρθηκε στον αγώνα που ανέλαβε ο ΠΟΞ για την διαφύλαξη του Ξηρολιβάδου και του Βερμίου από τον κίνδυνο εγκατάστασης του υπερλατομείου και κάλεσε όλους του Ξηρολιβαδιώτες και τους φίλους του χωριού να συμμετάσχουν στην προσπάθεια. Οι Ξηρολιβαδιώτες και οι φίλοι του χωριού που γέμισαν τον χώρο του πάρκου, είχαν την ευκαιρία να γλεντήσουν απολαμβάνοντας και γευστικά το γλέντι, με τον Βασίλη Χασιώτη να αναπτύσει το ψηστικό του ταλέντο και τους Βασίλη Αράβα, Γιώργο Γεωργίου, Νίκο Μιχαηλίδη, Τέλη Παπαθεοφίλου, Στέργιο Παπαντωνίου και Τόλη Τσιαμήτρο, να υπερβαίνουν εαυτούς για να σερβίρουν και να εξυπηρετήσουν όλον τον κόσμο. Το γλέντι ολοκληρώθηκε τις πρωινές ώρες με τις ολόθερμες ευχές για καλό χειμώνα από όλους.
Ο ΠΟΞ ευχαριστεί δημόσια για τις χορηγείες τους στην εκδήλωση, τους Χρήστο Μπίκα (ΕΜΠΟΡΙΑ ΚΡΕΑΤΩΝ), Γιάννη Γαλίκα (ΕΜΠΟΡΙΑ ΚΡΕΑΤΩΝ), Βασίλη Γιάτρα (ΕΜΠΟΡΙΑ ΚΡΕΑΤΩΝ), Γιάννη Χασιώτη (ΕΜΠΟΡΙΑ ΠΟΤΩΝ), Γιάννη Καραλάγκο (ΕΜΠΟΡΙΑ ΚΑΡΒΟΥΝΩΝ), Μπάμπη Ιωσηφίδη (ΕΜΠΟΡΙΑ ΟΠΩΡΟΛΑΧΑΝΙΚΩΝ), και Κώστα Χονδραντώνη (ΑΡΤΟΠΟΪΑ). Επίσης ευχαριστεί όλους που με την συμμετοχή τους στο αποχαιρετιστήριο γλέντι συνετέλεσαν στην διατήρηση ακόμα μία παράδοσης του Ξηρολιβάδου και ενίσχυσαν το ειδικό ταμείο για τον αγώνα κατά της εγκατάστασης του υπερλατομείου στο Βέρμιο.

Comments are closed.

Το παρόν συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το ΕΓΤΠΕ