Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΩΝ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΙΩΤΩΝ ΣΤΟ ΙΜΠΙΛΙ

27 Ιουλίου, 2009

Η συμμετοχή στο προσκύνημα των Ξηρολιβαδιωτών στο Ιμπιλί εφέτος δεν είχε προηγούμενο. Περισσότεροι από 150 Ξηρολιβαδιώτες βρέθηκαν στην λειτουργία της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής στον γνωστό ορεινό οικισμό των Σαρακατσάνων.

Η αναχώρηση της αποστολής ξεκίνησε κατά παράδοση από το Πολιτιστικό Κέντρο Ξηρολιβάδου  στις 7.15 π.μ. με αρχηγό τον Αντιπρόεδρο του Π.Ο.Ξ. Αν. Τυφλίδη και με 75 συμμετοχές πεζοπόρων προσκυνητών ηλικίας από 2.5 έως 78 χρόνων (18 ενηλίκων και 57 παιδιών). Ακολουθώντας το  διεθνές μονοπάτι Ε4 που διέρχεται  από το Ξηρολίβαδο και το Ιμπιλί , κινήθηκε η αποστολή μέσα από πυκνές οξιές και λιβάδια. Στις 9 π.μ. οι προσκυνητές βρίσκονταν στον ναό της Αγίας Παρασκευής στα 1570μ. υψόμετρο. Προσκύνησαν και αναπαύτηκαν  στο χώρο αναψυχής και στους βράχους με την πηγή που αναβλύζει κρυστάλλινο παγωμένο νερό. Μετά το τέλος της λειτουργίας οι οικοδεσπότες Σαρακατσάνοι τίμησαν την παρουσία των Ξηρολιβαδιωτών, δίνοντας το λόγο στον αντιπρόεδρο του Π.Ο.Ξ. ο οποίος τόνισε την τιμή που κάνουν εδώ και χρόνια προς αυτούς οι ίδιοι και θα επιθυμούσαν πιο στενές και ουσιαστικές δράσεις από κοινού. Στην συνέχεια τον λόγο πήραν  ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Νίκος Κατσαρός και ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Γεώργιος Σούρλας τονίζοντας την συνεχή παρουσία του Π.Ο.Ξ. στο Ιμπιλί, αλλά και τους κοινούς αγώνες των ανθρώπων που διαβίωσαν και διαβιώνουν στο όρος Βέρμιο. Τέλος ζήτησαν από τον Π.Ο.Ξ. να ξεκινήσουν κοινές δράσεις στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου στο Ξηρολίβαδο το 2010.

Η αποστολή αποχώρησε μετά τις 11.30 π.μ. και μέσω του δρόμου Ιμπιλί – Ξηρολιβάδου κατέληξε και πάλι  στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού γεμάτη εντυπώσεις και παραστάσεις για τους μικρούς προσκυνητές που θα τις ενθυμούνται στην ζωή τους.

Comments are closed.

Το παρόν συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το ΕΓΤΠΕ