ΦΑΝΤΑΣΜΑΓΟΡΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟ

29 Ιουλίου, 2009

Παρά την ευρυχωρία της  απεδείχθη μικρή τελικά η συνεδριακή αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Ξηρολιβάδου για να χωρέσει το πολυάριθμο κοινό που συνωστίστηκε για να παρακολουθήσει τον διακεκριμένο αστροφυσικό καθηγητή Dr. ΧΑΡΙΤΩΝΑ ΤΟΜΠΟΥΛΙΔΗ που μίλησε με θέμα: «ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΑΛΙΛΕΟ ΓΑΛΙΛΕΪ ΣΤΟΝ ΣΤΗΒΕΝ ΧΟΚΙΝΓΚ-400 ΧΡΟΝΙΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ». Η εκδήλωση έγινε με αφορμή την ανακύρηξη του έτους 2009 ως Παγκόσμιου Έτους Αστρονομίας από την UNESCO και εντάχθηκε στην διοργάνωση του ΠΟΞ «Γιορτές Βερμίου 2009».

Με πλούσιο απεικονιστικό υλικό, με εμπεριστατωμένο επιστημονικά τεκμηριωμένο λόγο και με χιουμορίστικες εκφορές, ο ομιλητής κράτησε κυριολεκτικά καθηλωμένο το κοινό επι μία και πλέον ώρα, οδηγώντας το στον θαυμαστό κόσμο των άστρων, μέσα από ένα αφηγηματικό ταξίδι στην ιστορία και τα επιτεύγματα της αστρονομίας. Μετά το τέλος της ομιλίας κανείς δεν εφέρετο διατεθειμένος να αποχωρήσει, καθώς όλοι  ήθελαν να υποβάλλουν ερωτήσεις και να αντλήσουν ακόμα περισσότερη γνώση από τον καθηγητή. Τον Χαρίτωνα Κουμπουλίδη παρουσίασε στην αρχή της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του ΠΟΞ Αν. Βασιάδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο μεγάλο αστροπαρατηρητικό  ενδιαφέρον που παρουσιάζει ο  ουρανός του Ξηρολιβάδου. Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης ολοκληρώθηκε με την προσφορά προς τον καθηγητή αντιτύπων των εκδόσεων του ΠΟΞ.

Στην συνέχεια το σύνολο του κοινού μεταφέρθηκε στο λιβάδι του Ξηρολιβάδου όπου συνεργάτες του καθηγητή  είχαν τοποθετήσει δύο μεγάλα αστρονομικά τηλεσκόπια. Με τάξη και με άψογα τηρούμενη σειρά όλες οι ηλικίες των Ξηρολιβαδιωτών και φίλων του χωριού που παρευρίσκονταν  είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν φαντασμαγορικές λεπτομέρειες από την επιφάνεια της σελήνης, τους δορυφόρους  του ανατέλλοντος απο τον ξηρολιβαδιώτικο ορίζοντα πλανήτη Δία, καθώς και άλλα άστρα και νεφελώματα του περίλαμπρου ουράνιου θόλου.

Comments are closed.

Το παρόν συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το ΕΓΤΠΕ