ΤΑ ΛΑΜΠΡΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟΥ

6 Ιανουαρίου, 2018

Η ηλιόλουστη ημέρα που ανέδειξε τις αξεπέραστες ομορφιές του χειμωνιάτικου Βερμίου, έδωσε το κίνητρο σε πάρα πολλούς Ξηρολιβαδιώτες και φίλους του χωριού να κινηθούν άνετα και με ασφάλεια προκειμένου να γιορτάσουν τα Θεοφάνια 2018 στο Ξηρολίβαδο (Σάββατο 6-1-2018).

Ο ιερέας του χωριού π.Γιάννης Κιουλές τέλεσε τον Μέγα Αγιασμό στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία με την κατανυκτική συμμετοχή των επισκεπτών, οι οποίοι στη συνέχεια μετακινήθηκαν στην παγωμένη Μπάρα, την λίμνη του χωριού, για την τελετή της Κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού.

Τηρώντας παράδοση πολλών ετών, ο Ξηρολιβαδιώτης Στέφανος Πολιτίκος έβγαλε τον Σταυρό από την λίμνη, αψηφώντας τα παγωμένα νερά.

Μετά την λήξη της τελετής ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου δεξιώθηκε όλο τον κόσμο στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του χωριού, όπου δίπλα στο τζάκι που σκορπούσε την θαλπωρή του ανταλλάχθηκαν ευχές και προσφέρθηκαν παραδοσιακές πίτες, γλυκίσματα και άφθονο κρασί κάτω από τους ήχους παραδοσιακών σκοπών.

Ο Πρόεδρος του ΠΟΞ Βασίλης Χασιώτης υποδέχτηκε τους επισκέπτες με τις παραδοσιακές ευχές των ημερών και ενημέρωσε για τις επόμενες δραστηριότητες του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου.

Κατά την διάρκεια της εορτής οι Ξηρολιβαδιώτες και οι φίλοι του χωριού είχαν την ευχέρεια να προμηθευτούν το συλλεκτικό ημερολόγιο του ΠΟΞ για το 1918 με θέμα τις Παραδόσεις, τους Θρύλους και τους Μύθους των Αρμάνων Ελλήνων.

Η γιορτή της ημέρας μεταφέρθηκε στην ηλιόλουστη αυλή του Πολιτιστικού Κέντρου του χωριού, όπου πρωτοστατούντος του χοροδιδασκάλου Γιάννη Τσιαμήτρου, η εορτή των Θεοφανείων ολοκληρώθηκε με ένα γνήσιο ξηρολιβαδιώτικο γλέντι.

Comments are closed.

Το παρόν συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το ΕΓΤΠΕ