ΕΓΙΝΕ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ 2016 ΤΟΥ ΠΟΞ

24 Δεκεμβρίου, 2015

Την Τετάρτη 23.12.2015 και ώρα 07.00 μ.μ. έγινε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεανώ Ζωγιοπούλου της ΚΕΠΑ η παρουσίαση του ημερολογίου του 2016 του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου. Το θέμα του συλλεκτικού Ημερολογίου ήταν τα’ Υφαντά των Βλάχων/ Αρμάνων και τα κείμενα του Ξηρολιβαδιώτη ομότιμου καθηγητή Γλωσσολογίας κ. Αντώνη Μπουσμπούκη. Η εκδήλωση στέφτηκε από απόλυτη επιτυχία και την τίμησαν με τη παρουσίασή τους ο πατήρ Γεώργιος (λειτουργεί τα καλοκαίρια στο Ξηρολίβαδο), ο πρώην πρόεδρος του Ομίλου κ. Αναστάσιος Βασιάδης, ο Διευθυντής του ΕΠΑΛ κ. Χασιώτης, ο Πρόεδρος του Λαογραφικού Συλλόγου Βλάχων Βέροιας κ. Πίσκος Δημήτρης, ο πρώην αντινομάρχης κ. Ορέστης Σιδηρόπουλος και εκλεκτοί συγχωριανοί, φίλοι και μέλη του Ομίλου.
Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η υπεύθυνη της βιβλιοθήκης κ. Κοτσάλου Βούλα, η οποία μάλιστα μίλησε για την υφαντική τέχνη γενικά στη Ελλάδα. Το λόγο μετά πήρε ο Πρόεδρος του ΠΟΞ κ. Τσαμήτρος Απόστολος, ο οποίος ευχαρίστησε τον κόσμο για την παρουσία του, τόνισε ότι το φετινό ημερολόγιο ήταν το καλύτερο του Συλλόγου μέχρι τώρα και ανακοίνωσε τις προσεχείς εκδηλώσεις του Ομίλου για το 2016.
Η εκδήλωση τελείωσε με ομιλία του γραμματέα και χοροδιδασκάλου του ΠΟΞ κ. Τσιαμήτρου Γιάννη, ο οποίος ανέπτυξε με σύντομο τρόπο λαογραφικά στοιχεία για την κουρά (κούρο), την επεξεργασία του μαλλιού, την ύφανση και το τελικό στάδια παραγωγής των υφαντών των βλαχοφώνων Ελλήνων και ιδιαίτερα των Βλάχων του Βερμίου. Έκανε επίσης μια συνοπτική ανάλυση του κειμένου του κ. Α. Μπουσμπούκη, τονίζοντας την αρχαιοελληνική προέλευση των θεματικών μοτίβων (Κηρύκειο, Δωδεκάφτερος Αχελώος, Διπλούς Πέλεκυς κλπ) στα βλάχικα υφαντά.
Στο τέλος, οι γυναίκες του Χορευτικού του Ομίλου παρέθεσαν ένα υπέροχο μπουφέ στους παρευρισκομένους και όλοι μαζί αποχώρησαν, ανταλλάσσοντας ευχές για τις γιορτινές ημέρες.
1 - Αντίγραφο1α - ΑντίγραφοΕξώφυλλοDSCN4666DSCN4661DSCN4659DSCN4663DSCN4658DSCN4654DSCN4657DSCN4656DSCN4670DSCN4671

Comments are closed.

Το παρόν συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το ΕΓΤΠΕ