Το αντάμωμα του Ξηρολιβάδου με τα βλαχοχώρια του Α-σπροποτάμου

8 Σεπτεμβρίου, 2015

Στα πλαίσια των πολιτιστικών εξορμήσεων που ο ΠΟΞ έχει θεσμοθετήσει, πραγ-ματοποιήθηκε περιήγηση γνωριμίας με τα Βλαχοχώρια του Ασπροποτάμου, όπως α-ποκαλείται από τους ντόπιους ο Αχελώος ποταμός, που ξεπηδάει από την καρδιά της Νότιας Πίνδου και ορίζεται από τους ορεινούς όγκους των Τζουμέρκων, του Λάκμου όρους και του Κόζιακα.
Η αναχώρηση της αποστολής του ΠΟΞ έγινε από το Ξηρολίβαδο με την ενθου-σιώδη συμμετοχή Ξηρολιβαδιωτών και φίλων του χωριού και μέσω της εθνικής οδού Βεροίας Τρικάλων περιηγήθηκε στα χωριά Ελάτη, Περτούλι, Νεραιδοχώρι, Πύρρα κα Δέση, απολαμβάνοντας την πανέμορφη διαδρομή μέχρι το βλαχοχώρι Χαλίκι.
Ο Ασπροπόταμος συνόδευε τους Ξηρολιβαδιώτες σε όλη την διαδρομή παρέχο-ντας πλουσιοπάροχο το τοπίο του με έλατα, πεύκα, οξυές, καστανιές, δρένια, κρυ-στάλλινα νερά και καταπράσινα λιβάδια, εμπλουτισμένο με πινελιές από κοπάδια με γιδοπρόβατα και γελάδια που συνοδεύονταν από παραδοσιακούς τσομπάνηδες με βλάχικες και σαρακατσάνικες φορεσιές.
Τους Ξηρολιβαδιώτες υποδέχτηκαν τοπικοί ορειβάτες οι οποίοι προχώρησαν σε λεπτομερή ξενάγηση και ενημέρωση.
Μετά την ολοκλήρωση της ξενάγησης η Ξηρολιβαδιώτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και γευστικά την περιοχή.
Η διαδρομή συνεχίστηκε με την περιήγηση στον Λάκμο, το Περιστέρι, το Ανθο-χώρι, την Κρανιά, τους Καλαρρύτες, το Συράκο, την Ανθούσα, την Αγία Παρασκευή, την Αθαμανία και το Γαρδίκι.
Η αποστολή του ΠΟΞ επέστρεψε στο Ξηρολίβαδο, αργά το βράδυ μέσω Καστα-νιάς Καλαμπάκας, Γρεβενών και Εγνατίας οδού.
Η γνωριμία με τα βλαχοχώρια του Ασπροπόταμου και τους ανθρώπους τους, ά-φησε μια γλυκιά ανάμνηση για τους Ξηρολιβαδιώτες, που θα τους συντροφεύει σαν αναπόσπαστο στοιχείο της διοργάνωσης ‘ΓΙΟΡΤΕΣ ΒΕΡΜΙΟΥ 2015
21

Comments are closed.

Το παρόν συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το ΕΓΤΠΕ