Ανεπανάληπτα τα Θεοφάνεια στο Ξηρολίβαδο

7 Ιανουαρίου, 2009

Το Ξηρολίβαδο φόρεσε την λαμπρότερη χειμωνιάτικη φορεσιά του για να υποδεχτεί τους πολυάριθμους Ξηρολιβαδιώτες και τους φίλους του χωριού που επέλεξαν να ανέβουν στο χιονισμένο Βέρμιο για να γιορτάσουν τα Θεοφάνεια.

Δείτε το βίντεο από τα Θεοφάνεια 2009 στο Ξηρολίβαδο

Το συνεργείο της Νομαρχίας προχώρησε έγκαιρα σε επιμελή διάνοιξη και αλατόστρωση του δρόμου προκειμένου να είναι βατός την ημέρα την μεγάλης εορτής και έτσι δεν σημειώθηκε κανένα πρόβλημα στην κίνηση των αυτοκινήτων.

Για μια ακόμα φορά ο παπά Αντώνης Καρανάσιος τέλεσε τον Μέγα Αγιασμό στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία με την κατανυκτική συμμετοχή των επισκεπτών, οι οποίοι στη συνέχεια συμμετείχαν την Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Βάπτισης προς την παγωμένη λίμνη του χωριού, ψάλλοντας ύμνους αλλά και τα κάλαντα των Θεοφανείων.
Δίπλα στην στολισμένη εξέδρα της Κατάδυσης με την φροντίδα του φύλακα του χωριού Αντώνη Φουρκιώτη έκαιγε μεγάλη φωτιά που χάριζε την θαλπωρή της στους παρευρισκόμενους. Μπροστά στο μεγάλο άνοιγμα που δημιουργήθηκε στην παγωμένη επιφάνεια της Μπάρας τελέστηκε η Κατάδυση Του Τιμίου Σταυρού, ενώ πολυάριθμα περιστέρια αφέθηκαν με το φτερούγισμά τους να τονίσουν τον συμβολισμό της ημέρας. Αψηφώντας τα παγωμένα νερά βούτηξαν στο άνοιγμα της λίμνης για να πιάσουν τον Σταυρό οι νέοι Ξηρολιβαδιώτες Στέλιος Πολιτίκος, Στέφανος Πολιτίκος και Απόστολος Πολιτίκος.
Η φετινή άμιλα των τολμηρών κολυμβητών εξελίχθηκε σε ένα πραγματικό αγώνα επικράτησης κατά τον οποίο, πρώτος έπιασε τον Σταυρό ο Στέλιος Πολιτίκος χωρίς να μπορέσει να τον συγκρατήσει, για να καταλήξει τελικά στα χέρια του Στέφανου Πολιτίκου.
Μετά την λήξη της τελετής ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου δεξιώθηκε όλο τον κόσμο στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του χωριού όπου ανταλλάχθηκαν ευχές και προσφέρθηκαν με μέριμνα των γυναικών παραδοσιακές πίτες, γλυκίσματα και άφθονο κρασί.
Η γιορτή της ημέρας συνεχίστηκε στα κέντρα του χωριού ΝΤΟΥΚΑΤΑ και ΓΡΕΚΙ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ όπου οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γευτούν τα ξεχωριστά εδέσματα των γιορτινών ημερών. Ξεχωριστό πανηγυρικό χρώμα έδωσε στην γιορτή η παρουσία του παραδοσιακού συγκροτήματος του Δημήτρη Παράσχου όπου με την καλλιτεχνική παρέμβαση του Τάκη Γεωργίου εξασφάλισε τις προϋποθέσεις για ένα ακόμα γνήσιο ξηρολιβαδιώτικο γλέντι , συνενώνοντας και συναδελφώνοντας όλους τους Ξηρολιβαδιώτες και τους φίλους του χωριού.


Comments are closed.

Το παρόν συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το ΕΓΤΠΕ