Το ανέβασμα των κοπαδιών στο Βέρμιο

14 Μαΐου, 2013

Η άνοιξη μπήκε για τα καλά. Τα βουνά πρασίνισαν και έγιναν φιλόξενα μετά το πέρασμα του χλωμού χειμώνα. Ο μήνας Μάης ο χουβαρντάς, γεμάτος ζωή αρχίζει να δέχεται τους προαιώνιους κατοίκους του, δίνοντας απλόχερα το άφθονο χορτάρι (αμαλαγιά), τον καθαρό αέρα και τις κατάλληλες συνθήκες για διατήρηση και αύξησης της ζωής του βουνού. Τα κοπάδια άρχισαν να γεμίζουν τα λιβάδια και τα βελάσματα και τα κουδούνια να ηχούν με το φως της μέρας μέχρι το σούρουπο. Χαίρεσαι να πεζοπορείς στα περιπατητικά μονοπάτια του Βερμίου. Χαίρεσαι να βλέπεις στο όμορφο Ξηρολίβαδο να βόσκουν τα κοπάδια στο μεγάλο λιβάδι του χωριού και να συνυπάρχουν δεκαετίες πλέον με τους κατοίκους και επισκέπτες του χωριού. Βλάχοι και Σαρακατσάνοι έναν αιώνα σχεδόν συνυπάρχουν στα ίδια βοσκοτόπια με δεσμούς ισχυρούς που δημιουργούνται στην ίδια κοινωνία του βουνού.
Από τους πρώτους ποιμένες η οικογένεια του Μητρούλια Χριστόδουλου ανεβάζει το κοπάδι του όπως παλιά πεζοπορώντας. Μεγάλη τύχη να πετύχεις το κοπάδι στο ανέβασμα. Πρόβατα, μικρά μεγάλα, κριάρια, φύλακες σκύλοι του κοπαδιού και τσοπαναραίοι, όλοι μαζί άοκνα και ανυπόμονα ανηφορίζουν για τα πράσινα λιβάδια, στη γη της επαγγελίας. Κάπου στα μισά, στα κοκκινοχώματα, συνάντησα το Μητρούλια με το βιός του, να ανηφορίζει για πάνω. Στα 85 του χρόνια αγέρωχος, σύμβολο της κτηνοτροφίας της περιοχής προχωρούσε την ανηφόρα…. Σκέφθηκα και διστακτικά τον ρώτησα αν θέλει να το πάρω με το αμάξι επάνω μιάς και το κοπάδι συνοδεύονταν από άξιους συνεχιστές της οικογένειας. Μου αρνήθηκε με αυστηρότητα και στεναχωρήθηκα για την πρόταση που του έκανα. Τι κι αν έχει 9 δεκαετίες στην πλάτη του, τα πόδια του προχώραγαν σαν του φτερωτού Ερμή. Ευχήθηκα καλό δρόμο και ότι θα τα πούμε επάνω….
Εφέτος δεν ήταν το πρώτο κοπάδι στη περιοχή, τον πρόλαβε άλλος συντοπίτης. Σε λίγες μέρες ακολουθούν οι Σαρακατσαναίοι του κάμπου της Λάρισας, ο Βασίλης ο Αράπης και η οικογένεια του τσέλιγκα Αχιλλέα Σταυροθόδωρου για το Καρατσαίρι. Δυστυχώς ο κυρ Αχιλλέας μας άφησε χρόνους, πριν λίγο καιρό στα 86 του χρόνια πήρε το δρόμο για τα λιβάδια του παραδείσου. Καλό σου ταξίδι κυρ-Αχιλλέα…..
Το μήνα αυτό γεμίζουν οι πλαγιές και κορφές του Βερμίου, από κοπάδια ζώων και από τσοπαναραίους που συνεχίζουν τη πιο αρχέγονη επαγγελματική δραστηριότητα των ανθρώπων την ελεύθερη κτηνοτροφία.
Κάπου εκεί στο Βέρμιο στο κτήριο του ΠΟΞ τους περιμένει όλους αυτούς τους αγωνιστές της ζωής και ο «ποιμένας του Βερμίου», που εγκατέστησε στον εκθεσιακό χώρο του πνευματικού κέντρου το προηγούμενο Δ.Σ. του συλλόγου.
Μύρισε δροσιά… καλό καλοκαίρι συντοπίτες!!!

A.T.

Comments are closed.

Το παρόν συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το ΕΓΤΠΕ