ΣΥΖΗΤΗΣΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ & ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ «ΥΠΕΡ-ΛΑΤΟΜΕΙΟΥ»

30 Οκτωβρίου, 2007

ΘΕΜΑ: ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 1η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 20.00 ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ & ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ «ΥΠΕΡ-ΛΑΤΟΜΕΙΟΥ» 540,975 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΒΕΡΜΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟΥ.

Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, αποφασίστηκε την περασμένη Τετάρτη 24 Οκτωβρίου, η αναβολή του 7ου θέματος προς συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο που αφορούσε την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από τη δημιουργία ενός «υπερλατομείου» ανθρακικού ασβεστίου συνολικά 540,975 στρεμμάτων !!! σε απόσταση «αναπνοής» -1.900 μέτρα- από τον οικισμό του Ξηρολιβάδου και μόλις 2.500 μέτρα από την προστατευόμενη περιοχή «NATURA 2000» του Βερμίου.
Την προηγούμενη ημέρα της συνεδρίασης έσκασε σαν βόμβα η είδηση από τη δημοσίευση των θεμάτων του Νομαρχιακού Συμβουλίου, ότι η εταιρία «ΟΜΥΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.» την οποία ουδείς φορέας στο Νομό γνωρίζει, ενώ ήδη πληροφορηθήκαμε ότι πρόκειται για γιγαντιαία πολυεθνική εταιρία που δραστηριοποιείται στο χώρο της εκμετάλλευσης λατομείων και όχι μόνο, δεν προτίθεται απλώς να προβεί σε εκμετάλλευση κοιτάσματος ανθρακικού ασβεστίου έκτασης 541,975 τετραγωνικών μέτρων, όπως αρχικά είχε δημοσιευτεί στον τύπο την 19η Μαΐου 2007, αλλά να δημιουργήσει ένα τεράστιο σε έκταση λατομείο 541,975 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ!!! σε μία παρθένα ΑΜΙΓΩΣ ΔΑΣΙΚΗ έκταση, δίπλα ακριβώς στην ιδιαιτέρως φυσικού κάλλους θέση όπου βρίσκεται το χωριό Ξηρολίβαδο!!!
Η κινητοποίηση των μελών του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου ήταν άμεση και αφού επισκεφτήκαμε το πρωί της Τετάρτης τον Αντινομάρχη κ. Γκιουρτζή για να επιβεβαιώσουμε την πληροφορία, αμέσως μετά επισκεφτήκαμε το Νομάρχη Ημαθίας κ. Καραπαναγιωτίδη, όπου εκφράσαμε τις εντονότατες διαφωνίες μας και τη δυσαρέσκειά μας για τη δημιουργία του λατομείου και για τη ΘΕΤΙΚΗ εισήγηση που έλαβε από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Νομαρχίας –. Ο κ. Νομάρχης αποδέχτηκε το δίκαιο του αιτήματός μας να αναβληθεί το θέμα, προκειμένου να υπάρξει πληρέστερη ενημέρωση, τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και στα μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου, αίτημα το οποίο τελικώς, μετά από επίσκεψή μελών του ΠΟΞ στο γραφείο της κας Δημάρχου, κατατέθηκε από την ίδια τη Δήμαρχο, και με τη θετική εισήγηση του κ. Νομάρχη, παρουσία πολλών κατοίκων του Ξηρολιβάδου και φορέων της πόλης, αναβλήθηκε η συζήτηση για το επόμενο Νομαρχιακό Συμβούλιο.
Την επόμενη ημέρα (Πέμπτη) εκπρόσωποι του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου επισκεφτήκαμε και θέσαμε προ ημερησίας διάταξης, με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, το θέμα του λατομείου κατά την τακτική συνεδρίαση του τοπικού Συμβουλίου Κουμαριάς, το οποίο αποφάσισε ομόφωνα με την υπ’ αριθμόν 9/25-10-2007 απόφασή του ότι είναι αντίθετο με τη δημιουργία του εν λόγω λατομείου.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας σε μια πρώτη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ κατοίκων του Ξηρολιβάδου αποφασίστηκε η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση όλων των πολιτών και των φορέων της πόλης με στόχο να καταψηφισθεί η ΜΠΕ του λατομείου από το Νομαρχιακό Συμβούλιο στην επόμενη συνεδρίαση.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου ΚΑΛΕΙ όχι μόνο τους κατοίκους του Ξηρολιβάδου, αλλά όλους τους κατοίκους των χωριών του Βερμίου και κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη της Ημαθίας, ΚΑΛΕΙ όλους τους ενεργούς φορείς, οργανώσεις και Σωματεία σε ευρεία λαϊκή συζήτηση – ενημέρωση την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου στις 8.00 το βράδυ στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών για να ενώσουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας απέναντι στα συμφέροντα που απειλούν με υποβάθμιση ολόκληρο το Βέρμιο, των κατοίκων του και των επιχειρήσεων που υφίστανται σε αυτό.

Δεν προσφέρουμε τίποτε παραμένοντας παθητικοί θεατές των προβλημάτων.
Δεν μπορούμε να εξαργυρώνουμε τις οικολογικές μας τύψεις χαρίζοντας κάθε φορά λιγοστά ευρώ σε πυροπαθείς ή πλημμυροπαθείς.
Είναι ανάγκη να ενώσουμε τις φωνές μας και να απαιτήσουμε την επανάληψη της άκυρης και παραπλανητικής δημοσίευσης για εκμετάλλευση λατομείου δήθεν 541 μέτρων αντί 541 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ.
Να πούμε ΟΧΙ στην αποψίλωση 541 στρεμμάτων παρθένου δάσους, όταν στην υπόλοιπη Ελλάδα προβαίνουν σε αναδασώσεις και αντιπλημμυρικά έργα.
Να πούμε ΟΧΙ στη μόλυνση και εξάντληση του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής.
Να πούμε ΟΧΙ στην αποκλειστική χρήση τεράστιων ποσοτήτων εκρηκτικών υλών για την εξόρυξη των φυσικών πετρωμάτων του Βερμίου.
Να πούμε ΟΧΙ στη αλλοίωση του φυσικού τοπογραφικού ανάγλυφου της περιοχής και του φυσικού τοπίου, καθώς και στην οπτική και αισθητική ρύπανση από τις εκτεταμένες εκσκαφές.
Να πούμε ΟΧΙ στην εξαφάνιση της πανίδας, των άγριων ζώων του Βερμίου και την οριστική διατάραξη του πολύτιμου οικοσυστήματός του.
Να πούμε ΟΧΙ στην τεράστια ρύπανση από την έκλυση της σκόνης από της λειτουργία του λατομείου, και των ρύπων από τη λειτουργία και κίνηση των μηχανημάτων και οχημάτων μεταφοράς των υλικών και των βυτιοφόρων καθώς και στο θόρυβο που προκαλείται από αυτά.
Να πούμε ΟΧΙ στην οικειοποίηση του οδικού δικτύου ολόκληρης της επαρχιακής οδού Βέροιας – Σελίου για τη κίνηση των φορτηγών μεταφοράς υλικών, βαρέων οχημάτων και μηχανημάτων του λατομείου και βυτιοφόρων, καθώς και τη ρύπανση της οδού και των γύρωθεν οικισμών και επιχειρήσεων από το ασβεστοκονίαμα.
Να πούμε ΟΧΙ στη δημιουργία θορύβου και δονήσεων από την αποκλειστική χρήση των εκρηκτικών υλών για την εξόρυξη, που σε συνδυασμό με την αιωρούμενη σκόνη θα βλάψει την υγεία των κατοίκων της περιοχής και των κοπαδιών, και θα καταστήσει απαγορευτική τη διαβίωσή μας στο Βέρμιο.
Να πούμε ΟΧΙ στην τουριστική διάλυση του συνόλου της περιοχής.

Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΒΕΡΜΙΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ.

Με τιμή,

Το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου

Comments are closed.

Το παρόν συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το ΕΓΤΠΕ