Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΛΑΓΓΙΤΑΣ ΣΤΑ ΠΕΥΚΑ ΤΟΥ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟΥ

3 Σεπτεμβρίου, 2011

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΛΑΓΓΙΤΑΣ ΣΤΑ ΠΕΥΚΑ ΤΟΥ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟΥ

Μνήμες από τα παλιά γλέντια στα Πεύκα του Ξηρολιβάδου αναθερμάνθηκαν και εορταστικές παραδόσεις αναβίωσαν, με αφορμή την Γιορτή της Λαγγίτας που πραγματοποιήθηκε όπως κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου που ενέταξε την παραδοσιακή εκδήλωση στις «ΓΙΟΡΤΕΣ ΒΕΡΜΙΟΥ 2010». Οι γυναίκες του χωριού πρωτοστάτισσες, ετοίμασαν ένα αξέχαστο απογευματινό στα Πεύκα.
Όλες σχεδόν ετοίμασαν τις παραδοσιακές λαγγίτες που εκτέθηκαν στις μεγάλες τραπεζαρίες που στήθηκαν και εμπλουτίστηκαν με μεγάλη ποικιλία εδεσμάτων όπως πίτες, πίτσες, μπουγάτσες, τυριά, φρούτα, λουκουμάδες, κουρκουμπίνια, σοκολάτες, καφέδες, αναψυκτικά, γλυκίσματα και πολλά άλλα κεράσματα που ικανοποίησαν όλα τα γούστα.
Τα τραγούδια, τα παιχνίδια και οι ευχάριστες αφηγήσεις παραχώρησαν την σειρά τους στο πηγαίο γλέντι, με τους παραδοσιακούς ήχους των Παζαρέντζηδων από την Νάουσα, να δένουν αρμονικά με την σκιά και το άρωμα των Πεύκων, δίνοντας το έναυσμα στις πρεσβύτερες Ξηρολιβαδιώτισσες να ανοίξουν τον χορό.
Το γλέντι κρατήθηκε μέχρι αργά, οπότε με την νύχτα που έπεσε οι Ξηρολιβαδιώτισσες αποχώρησαν σιγά σιγά ζωντανεύοντας τους στίχους του παραδοσιακού ξηρολιβαδιώτικου τραγουδιού :
– Πάμε κοπέλλες μέχρι τα Πεύκα, να τα δούμε ακόμα μιά φορά πριν φύγουμε…

Comments are closed.

Το παρόν συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το ΕΓΤΠΕ