Αρχείο για Αύγουστος, 2018

Η πρεμιέρα του παιδικού τμήματος της θεατρικής ομάδας του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου

21 Αυγούστου, 2018

Εμπλουτίζοντας τις καλοκαιρινές του δραστηριότητες ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολίβαδου προχώρησε στη δημιουργία θεατρικής ομάδας δίνοντας μια ακόμη διέξοδο στις καλλιτεχνικές και όχι μόνο ανησυχίες των μικρών μελών του. Η ανταπόκριση των παιδιών ήταν εντυπωσιακή και το αποτέλεσμα των προσπαθειών τους ικανοποίησε με το παραπάνω τους δεκάδες θεατές που γέμισαν την αυλή του κτιρίου του Π.Ο.Ξ. για να παρακολουθήσουν την πρώτη τους παράσταση.
Με τη σκηνοθετική επιμέλεια της καθηγήτριας κυρίας Αναστασίας Κόγια οι μικροί ηθοποιοί κατασκεύασαν μόνοι τα σκηνικά τους και ερμήνευσαν με κέφι και χωρίς άγχος τους ρόλους τους. Στην πρώτη τους αυτή θεατρική απόπειρα παρουσίασαν το μονόπρακτο έργο του Βασίλη Αναστασιάδη «Ένας φτωχός θα μας σώσει». Η συνολική τους εικόνα ήταν κάτι περισσότερο από ενθαρρυντική και άφησε παρακαταθήκη και υποσχέσεις για ακόμη καλύτερα πράγματα του χρόνου.
Τους ρόλους ερμήνευσαν οι μικροί ηθοποιοί: Καλλιόπη Ευθυμιάδου, Ελένη Κουκουτέγου, Πολυχρόνης Μπλατσιώτης, Ζωή Παπαδίκη, Χρύσα Κουκουτέγου, Βάγια Σεϊτανίδου, Ελένη Σεϊτανίδου και Αντώνης Μπλατσιώτης. Υποβολείς και τεχνική υποστήριξη από τις Αθηνά Ιατρίδη και Ευτυχία Κόγια.

Το Δ.Σ. του Π.Ο.Ξ.

Με πλήθος κόσμου το έθιμο της Λαγγίτας στο Ξηρολίβαδο.

20 Αυγούστου, 2018

Μέσα στο ξέφωτο του δάσους των πεύκων και κάτω από το ζεστό απογευματινό ήλιο του βουνού, τηρήθηκε και φέτος το έθιμο της Λαγγίτας στο Ξηρολίβαδο. Το απόγευμα της Κυριακής στις 19 Αυγούστου πλήθος Ξηρολιβαδιωτών και επισκεπτών του χωριού συνέρρευσαν στα πεύκα για να γευτούν το παραδοσιακό έδεσμα που ετοίμασαν οι γυναίκες μέλη του Ομίλου αλλά και μια σειρά από γλυκά και κεράσματα που συμπλήρωναν την παραδοσιακή γιορτή.
Μικροί και μεγάλοι έγιναν ακόμη μια φορά κοινωνοί ενός εθίμου που αναβιώνει κάθε χρόνο στο Ξηρολίβαδο για να κρατήσει ζωντανή την παράδοση των παππούδων μας. Η γιορτή συνοδεύτηκε και ολοκληρώθηκε με χορό και με τη μουσική επιμέλεια να ανήκει στο χοροδιδάσκαλο του Π.Ο.Ξ. Γιάννη Τσιαμήτρο. Όλοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για το Σάββατο 25 Αυγούστου 2018 στην πλατεία του χωριού, όπου θα πραγματοποιηθεί η τελευταία καλοκαιρινή εκδήλωση του Ομίλου το «Αποχαιρετιστήριο Γλέντι» με τη συμμετοχή παραδοσιακής ορχήστρας.
Το Δ.Σ. του Π.Ο.Ξ.

Με επιτυχία το 2ο Τουρνουά Σκάκι στο ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟ

16 Αυγούστου, 2018

Ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολίβαδου διοργάνωσε και φέτος με μεγάλη επιτυχία το 2ο σκακιστικό διαγωνισμό για παιδιά σχολικής ηλικίας. Δεκάδες μαθητές και μαθήτριες ηλικίας από 7 έως 16 ετών διαγωνίστηκαν στο σκάκι με την καθοδήγηση του δάσκαλου του αθλήματος Σάκη Τριανταφυλλίδη και τη φροντίδα του Π.Ο.Ξ. Αναμνηστικά διπλώματα δόθηκαν σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν ενώ απονεμήθηκαν μετάλλια στους νικητές κάθε κατηγορίας αγοριών και κοριτσιών.
Το Δ.Σ. του Ομίλου ευχαριστεί ιδιαίτερα το Σάκη Τριανταφυλλίδη που για μια χρονιά ακόμη βοήθησε με την επίβλεψή του να ολοκληρωθεί με επιτυχία και αυτό το 2ο τουρνουά για παιδιά σχολικής ηλικίας και ανανεώνει το ραντεβού με τους μικρούς φίλους του αθλήματος για το επόμενο καλοκαίρι με ακόμα περισσότερες συμμετοχές.
Νικητές και νικήτριες ανά κατηγορία:
Γενική Κατηγορία: 1η Ευθυμιάδου Καλλιόπη
2ος Τσιάρας Εμμανουήλ
3η Καρατζά Βέλβετ – Ραφαηλία
Ανά ηλικία:
Κορίτσια 7-9ετών: Καρατζά Βέλβετ – Ραφαηλία
Αγόρια 7-9ετών: Κουτόβας Νικόλαος
Κορίτσια 10-11ετών: Μεσσαριτάκη Ιωάννα – Δανάη
Αγόρια 10-11ετών: Μπλατσιώτης Αντώνης
Κορίτσια 13-14ετών: Ευθυμιάδου Καλλιόπη
Αγόρια 13-14 ετών: Τσιάρας Εμμανουήλ
Το Δ.Σ. του Π.Ο.Ξ.

2ο Τουρνουά Σκάκι στο Ξηρολίβαδο.

9 Αυγούστου, 2018

Ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολίβαδου διοργανώνει και φέτος σκακιστικό διαγωνισμό για παιδιά σχολικής ηλικίας στο Ξηρολίβαδο. Το 2ο Τουρνουά Σκάκι θα διεξαχθεί την Κυριακή 12 Αυγούστου 2018 στο κτίριο του Ομίλου στο Ξηρολίβαδο στις 17:30. Οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες θα χωριστούν σε διαφορετικές κατηγορίες ανάλογα με την ηλικία τους για να διαγωνιστούν και να βραβευθούν ανά κατηγορία. Αναμνηστικά διπλώματα θα δοθούν σε όλα τα παιδιά που θα συμμετέχουν στο διαγωνισμό.
Το Δ.Σ. του Π.Ο.Ξ.

Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΜΠΟΥΝΑΣ ΣΤΟ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟ

2 Αυγούστου, 2018

( του Αναστάσιου Βασιάδη-από το προσωπικό προφίλ στο facebook)
Ένα από τα πλέον παραδοσιακά έθιμα που συνδέονται με την γιορτή του Προφήτη Ηλία στο Ξηρολίβαδο είναι ο Αγιασμός του Καλού Πηγαδιού, της Μπούνας όπως συνηθίζεται να λέγεται και του οποίου η απαρχή χάνεται στο χρονικό βάθος των παραδόσεων του χωριού.
Ο Αγιασμός τελέστηκε και φέτος μετά την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και το έθιμο της Δημοπρασίας των Εικόνων, με τους ιερείς και το εκκλησίασμα να μεταφέρονται στην Μπούνα, όπως απαιτεί η παράδοση.
Μετά την τελετή ο ιερέας ράντισε με Αγιασμό όλους τους παρευρεθέντες και συμβολικά όλα τα πηγάδια, το λιβάδι, τα κοπάδια των ζώων, το δάσος, τα σπίτια του χωριού και συνολικά το φυσικό περιβάλλον.
Όλοι όσοι παρευρέθησαν έλαβαν στην συνέχεια τον δροσερό πηγαδίσιο Αγιασμό για να τον μεταφέρουν στα σπίτια τους και σε όλο το Ξηρολίβαδο.
Η αναφορά στα πηγάδια του Ξηρολιβάδου που ακολουθεί, όπως και κάποιες παλαιότερες φωτογραφίες της ανάρτησης, αποτελούν αποσπάσματα από το βιβλίο «ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟ ΧΟΥΑΡΑ ΜΟΥΣΙΑΤΑ» ΤΟΥ Αναστάσιου Βασιάδη.
ΤΑ ΠΗΓΑΔΙΑ
Το γεγονός ότι στο Ξηρολίβαδο δεν υπήρχαν επιφανειακές πηγές, που να εξασφάλιζαν την παροχή νερού στο χωριό, ώθησε τους παλαιότερους Ξηρολιβαδιώτες να κατασκευάσουν πηγάδια για τις ανάγκες τους.
Τα πηγάδια αυτά αποτελούν θαυμάσια δείγματα κατασκευής και μίας τέχνης που τώρα πια έχει εκλείψει.
Όπως συμβαίνει παντού, τα πηγάδια του χωριού συνδέονται με παραδόσεις και παραμύθια για πηγαδίσιες νεράιδες, αράπηδες και μαντέματα που κρύβονται στα βάθη τους.
Τα πηγάδια του Ξηρολιβάδου ήταν πολλά στο αριθμό και από παλιά διακρίνονταν σε δυο μεγάλες κατηγορίες, στα πηγάδια που βρίσκονταν μέσα στον οικισμό και στα πηγάδια που ήταν διάσπαρτα στο τσαΐρι, το λιβάδι.
Τα πηγάδια στο χωριό είχαν ποιοτικώς καλύτερο νερό και χρησιμοποιούνταν για πόση και μαγείρεμα.
Τα πηγάδια στο τσαΐρι παρείχαν νερό για πλύση και για πότισμα των ζώων.
Μοναδική εξαίρεση πηγαδιού στο Τσαΐρι αποτελεί η Μπούνα, το Καλό Πηγάδι, που παραδόξως παρέχει το καλύτερο ποιοτικώς νερό από όλα τα πηγάδια του Ξηρολιβάδου.
Λέγεται ότι ακόμα και σε περιόδους μεγάλης ξηρασίας όπου όλα τα πηγάδια στέρευαν, η Μπούνα διατηρούσε κατακάθαρο νερό αρκετό για τις ανάγκες του χωριού.
Στη Μπούνα τελείται ο επίσημος αγιασμός της ημέρας κατά τον εορτασμό του Προφήτη Ηλία.
Εκτός από ορισμένα πηγάδια που βρίσκονται σε δημόσιους χώρους όπως στο Μεσοχώρι, στο Χάνι, στο Κάτω Μεσοχώρι, στην Πηγαδίτσα στα Πεύκα , την Μπούνα στο Τσαΐρι και κάποια άλλα, τα υπόλοιπα είναι ιδιόκτητα και αποκαλούνται με τα ονόματα των κατόχων τους όπως, το πηγάδι του Παπά, του Καπρίνη, του Γκόσκινου, του Ντέλλα , του Ψωμά, του Πράπα κλπ.
Τα πηγάδια εξασφάλιζαν την ύδρευση του χωριού μέχρι και την δεκαετία του 1970 οπότε κατασκευάστηκε η δεξαμενή πάνω από τα σαρακατσάνικα καλύβια και το Ξηρολίβαδο απέκτησε υδρευτικό δίκτυο με νερό που προέρχεται από γεωτρήσεις.
Έκτοτε τα πηγάδια σταμάτησαν να χρησιμοποιούνται και αρκετά από αυτά επιχωματώθηκαν.
Σήμερα αρκετοί από τους κατόχους των επιχωματωμένων και παραμελημένων πηγαδιών προχωρούν σε εργασίες καθαρισμού και υπέργειες κατασκευές, που τα αναδεικνύουν και πάλι σε αναπόσπαστο στοιχείο της φυσιογνωμίας του Ξηρολιβάδου.

Το παρόν συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το ΕΓΤΠΕ