ΤΟ ΥΠΕΡΛΑΤΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΟΜΥΑ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΕ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ Ο ΠΟΞ

27 Ιουλίου, 2010

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα και διαφωτιστικά υπήρξαν τα συμπεράσματα της ημερίδας που πραγματοποίησε ο ΠΟΞ στο Πολιτιστικό Κέντρο Ξηρολιβάδου με θέμα «ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Αξία-Απειλές- Προστασία» με ομιλητές τον Ιωάννη Παπαγιάννη Νομικό Περιβάλλοντος και Επίτιμο Νομικό Σύμβουλου του κράτους, τον Γιάννη Σημανίκα Δασολόγο-Περιβαλλοντολόγο και Επιστημονικό Σύμβουλο της ΤΕΔΚ και τον Γιώργο Γεωργίου Δικηγόρο Νομικό Σύμβουλο του ΠΟΞ. Και οι τρείς ομιλητές εντυπωσίασαν το κοινό με τα εμπεριστατωμένα στοιχεία που παρέθεσαν δίνοντας το μέτρο των συνεχών απειλών που δέχεται το φυσικό περιβάλλον και των προοπτικών που διανοίγονται για την διαφύλαξή του.
Ο κ. Παπαγιάννης έκανε μια ενδιαφέρουσα αναδρομή στην εξέλιξη του νομικού πλαισίου που διέπει το περιβάλλον, με ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα της δασικής περιουσίας, από την εποχή της οθωμανικής κυριαρχίας μέχρι σήμερα. Ειδικότερα ο εκλεκτός ομιλητής επισήμανε την αποτελεσματικότητα αντιμετώπισης των υπαρκτών κινδύνων δια της δικαστικής οδού.
Ο κ. Σημανίκας με παράθεση αδιαμφισβήτητων στοιχείων, παρουσίασε τις καταστροφικές προοπτικές που απειλούν το φυσικό περιβάλλον του Βερμίου, με εμπεριστατωμένη ανάλυση του επίκαιρου ζητήματος του υπερλατομείου της ΟΜΥΑ . Ο κ. Σημανίκας ανέλυσε όλα τα τρωτά σημεία της ΚΥΑ με την οποία εγκρίθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που πρακτικά άνοιξε τον δρόμο για την εγκατάσταση του υπερλατομείου.
Ο κ. Γεωργίου ανέλυσε όλα τα σημεία της προσφυγής προς το ΣτΕ την οποία άσκησε ο Δήμος Βέροιας, αλλά και τους πρόσθετους λόγους ακύρωσης της ΚΥΑ που υπέβαλλε ο ΠΟΞ. Επισήμανε την έκδοση διαταγής προσωρινής αναστολής εφαρμογής της ΚΥΑ και ανέλυσε τα επόμενα νομικά βήματα που θα ακολουθήσουν.
Κατά την συζήτηση που ακολούθησε έγιναν σημαντικές επισημάνσεις για το ζήτημα του υπερλατομείου και των επιπτώσεων που απειλούν το Βέρμιο και το Ξηρολίβαδο από τον Αντιδήμαρχο Διαμερισμάτων κ. Νίκο Τσιαμήτρο και την πρώην Αντιδήμαρχο κ. Μαρία Τσιαμήτρου. Ανάλογες τοποθετήσεις έγιναν και από άλλους παρευρεθέντες. Την ημερίδα έκλεισε ο Πρόεδρος του ΠΟΞ κ. Αναστάσιος Βασιάδης ο οποίος παρέθεσε συνοπτικά τα συμπεράσματα της ημερίδας, επισήμανε την πολιτική διάσταση των θεμάτων που συζητήθηκαν και ενημέρωσε λεπτομερώς για τις πολιτικές πρωτοβουλίες που έλαβε και θα λάβει περαιτέρω ο Πολιτιστικός Όμιλος και η τοπική κοινωνία για την προάσπιση και διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος του Βερμίου και του Ξηρολιβάδου.

Comments are closed.

Το παρόν συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το ΕΓΤΠΕ