Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟΥ ΣΤΟ 2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ

28 Αυγούστου, 2017

Παράλληλα με τις εκδηλώσεις της διοργάνωσης ΓΙΟΡΤΕΣ ΒΕΡΜΙΟΥ 2017, ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου συμμετείχε με το χορευτικό του συγκρότημα, στο 2ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών του Δήμου Βέροιας.
Ιδιαίτερα στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Αθλητικό Χώρο στα Εβραϊκά Μνήματα την Παρασκευή 25-8-2017, οι χορευτές του Ξηρολιβάδου υπό την καθοδήγηση του χοροδιδάσκαλου Γιάννη Τσιαμήτρου, παρουσίασαν μαζί με τους χορούς, το γνωστό δρώμενο «Καπεταναραίοι, Βοσκοπούλες και Μάγκες».
Οι χοροί που παρουσιάστηκαν από το χορευτικό του ΠΟΞ οι: Πατινάδα, Ζαχαρούλα, Καραπατάκι, Τσάμικο και Σαράντα Πέντε.
Το δρώμενο των Καπεταναραίων τελούνταν στην Βέροια την αποκριάτικη περίοδο, κατά τα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας, αλλά και στα χρόνια του μεσοπολέμου και συμμετείχαν μόνο ντόπιοι και βλαχόφωνοι άντρες.
Ειδικότερα στα χρόνια του Μεσοπολέμου το δρώμενο αναβίωνε κυρίως από ομάδες Ξηρολιβαδιωτών, όπως μαρτυρούν οι φωτογραφικές απεικονίσεις της εποχής.
Η δράση του εθίμου ήταν κυρίως χορευτική, εμπεριείχε όμως και θεατρικά στοιχεία.
Η ονομασία του δρώμενου παραπέμπει στους καπετάνιους των κλεφτών και αρματολών.
Οι άντρες που μετείχαν στην ομάδα αυτή φορούσαν την ενδυμασία του Κλεφταρματωλού, της Βοσκοπούλας και του Μάγκα Αρβανίτη.
Οι ρίζες του χορευτικού – θεατρικού δρώμενου δύσκολα ανιχνεύονται, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα από τα έθιμα του τόπου.
Σίγουρα όμως οι ρίζες αυτές είναι κοινές με άλλα έθιμα της περιοχής, όπως οι Μπούλες και τα Ρουγκάτσια.
Μεταπολεμικά το δρώμενο ατόνησε και σιγά-σιγά σταμάτησε να τελείται, όπως και πολλά άλλα, που στις μέρες μας αναβιώνουν με την προσπάθεια των Πολιτιστικών Φορέων.

Comments are closed.

Το παρόν συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το ΕΓΤΠΕ