Το πανηγύρι του Αϊ Θανάση του μικρού στο πρωτομαγιάτικο Ξηρολίβαδο

4 Μαΐου, 2009

Παρά την συνεχή βροχόπτωση που αποδυνάμωσε όλες τις υπαίθριες εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς, οι Ξηρολιβαδιώτες και οι φίλοι του χωριού τήρησαν την παράδοση και ανέβηκαν και πάλι στο βουνό για να γιορτάσουν τον Αϊ Θανάση τον Μικρό και την Άνοιξη.

image002

Μετά τα σχετικά πρωτομαγιάτικα αντέτια στις αυλές των σπιτιών και στα κέντρα του χωριού, το απόγευμα της ίδιας ημέρας τελέστηκε Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Ξηρολιβάδου από τον Ιερέα του χωριού, με αφορμή τον Εορτασμό της Ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Μεγάλου Αθανασίου που τιμάται από την Εκκλησία μας στις 2 Μαίου.

Η ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΗ ΕΝΔΥΣΗ ΤΟΥ ΓΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΟΥΡΙΚΑΣ

Το απόγευμα της Πρωτομαγιάς οι γυναίκες του Ξηρολιβάδου πρωτοστάτησαν στην τελετουργική ένδυση ομοιωμάτων, με τις παραδοσιακές ενδυμασίες τις οποίες ο ΠΟΞ προμηθεύτηκε για τον εμπλουτισμό του Λαογραφικού Μουσείου Ξηρολιβάδου. Το τελετουργικό προκάλεσε ενθουσιασμό αλλά και συγκίνηση σε όσους συμμετείχαν, μέχρι την στιγμή που τα ενδεδυμένα πλέον ομοιώματα που έλαβαν τις συμβολικές ονομασίες Γούσιας και Αουρίκα, τοποθετήθηκαν στην θέση μόνιμης έκθεσής τους, στην ειδικά κατασκευασμένη βιτρίνα που δώρισε στο ΠΟΞ η επιχείρηση Αφοι ΚΑΜΠΑ.

image004
Με γνώση που ανασύρεται από τις οικογενειακές παραδόσεις του Ξηρολιβάδου, οι γυναίκες του χωριού ολοκληρώνουν την τελετουργική ένδυση του ομοιώματος

image006
Μετά την ολοκλήρωση της τελετουργικής ένδυσης ακολουθεί η απαραίτητη αναμνηστική φωτογράφηση με τον Γούσια και την Αουρίκα

image008
Ο Γούσιας και η Αουρίκα στην οριστιική τους θέση στο Πολιτιστικό Κέντρο Ξηρολιβάδου.

Comments are closed.

Το παρόν συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το ΕΓΤΠΕ