11η Συνάντηση Χορευτικών Συγκροτημάτων στο Ξηρολίβαδο στο πανηγύρι του Προφήτη Ηλία – Εκδηλώσεις του διημέρου

20 Ιουλίου, 2015

O εορτασμός του Προφήτη Ηλία στο Ξηρολίβαδο εμπλουτίστηκε με την αναβίωση θεσμών και εθίμων, που είναι ενταγμένα στην διοργάνωση «Γιορτές Βερμίου», λαμπρύνοντας το πανηγύρι.

Έτσι την παραμονή του εορτασμού του Προφήτη Ηλία (ημέρα Κυριακή 19-7-2015) στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονας στις 6.00 μμ.
Κατόπιν πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η 11η Συνάντηση χορευτικών Συγκροτημάτων ώρα 8.30 μμ. στο χωριό. Χαρακτηριστικά στοιχεία του ήταν η αναβίωση του Ξηρολιβαδιώτικου Σεργιανιού με την πατινάδα, η οποία ξεκίνησε από το Πολιτιστικό Κέντρο, διέσχισε ολόκληρο τον κεντρικό δρόμο του χωριού με την συμμετοχή των συγκροτημάτων που φιλοξενήθηκαν, για να καταλήξει στο πάρκο και χώρο του Μπάσκετ (Πάρκο), όπου αναβίωσε ο Τρανός Χορός των βλαχοχωριών.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο κόσμος που παρακολούθησε την χορευτική συνάντηση ήταν ο περισσότερος από κάθε άλλη φορά και την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η περιφερειακή Σύμβουλος κ. Νίκη Καρατζούλα και ο αντιδήμαρχος Βέροιας κ. Βασίλης Παπαδόπουλος.

Τα συγκροτήματα κατέπληξαν τους Ξηρολιβαδιώτες και τους επισκέπτες τους όμορφου χωριού με την εμφάνισή τους. Συμμετείχαν:
1. Ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου, ο οποίος απέδωσε άψογα Βλάχικους χορούς Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.
2. Το παιδικό τμήμα του Χορευτικού Ομίλου Βέροιας που χόρεψε βλάχικους χορούς του Ανατολικού Βερμίου (στα δυο αυτά χορευτικά χοροδιδάσκαλος είναι ο Τσιαμήτρος Γιάννης).
3. Ο Π.Σ. Προστασίας και Ανάδειξης Μακεδονικής κληρονομιάς, που παρουσίασε χορούς Αριδαίας και χωριών του κάμπου της Νάουσας (με χοροδιδάσκαλο τον Μπάμπη Καψάλη) και
4. Το τμήμα ελληνικών και παραδοσιακών χορών Ευόσμου του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου, που απέδωσε με επιτυχία θρακιώτικους χορούς από τον Εβρο (χοροδιδάσκαλος ο Γιώργος Κυνηγόπουλος).
Την όλη εκδήλωση κάλυψε μουσικά η σπουδαία παραδοσιακή ορχήστρα του Αλέκου Ζώρα από τη Γουμένισσα.

Την επόμενη μέρα, 20 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε ο πανηγυρικός και η λειτουργία για τη γιορτή του προστάτη του χωριού, Αγίου Προφήτη Ηλία του Θεσβίτου, του ‘παππού Ηλία’, όπως τον αποκαλούν οι Ξηρολιβαδιώτες.
Μετά την Απόλυση στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας αναβίωσε το έθιμο των εικόνων και ακολούθησε η μεταφορά του κόσμου στο πηγάδι ‘Μπούνα’ στο λιβάδι, όπου τελέστηκε ο Αγιασμός.
565Ξηρολίβαδο πανυγύρι 3Ξηρολίβαδο πανυγύρι 282666562555351503731228737

Comments are closed.

Το παρόν συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το ΕΓΤΠΕ