ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΙΩΤΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ

14 Φεβρουαρίου, 2013

Με τραγούδι, άφθονο κρασί και χορό, οι Ξηρολιβαδιώτες και πολλοί φίλοι του χωριού που προσήλθαν αυθόρμητα, γλέντησαν στο κέντρο «ΕΛΙΑ» στην Βέροια, συντροφιά με το παραδοσιακό συγκρότημα των Ασαρτζήδων από τη Γουμένισα.
Το θαυμάσιο περιβάλλον, τα εκλεκτά εδέσματα της ΕΛΙΑΣ και η ενθουσιώδης ερμηνεία των Ασαρτζήδων που ικανοποίησαν ακούραστα όλα τα γούστα, συνετέλεσαν ώστε το ξηρολιβαδιώτικο γλέντι να μείνει αξέχαστο.

Κορυφαία στιγμή υπήρξε ο χορός «ΣΟΦΚΑ» που με νεανικό σφρίγος και λεβεντιά χόρεψε προς τιμήν των Ξηρολιβαδιωτών ο εμπνευστής του και επικεφαλής των Ασαρτζήδων, παππούς Τριαντάφυλλος Ασαρτζής συνοδευόμενος από τους Ξηρολιβαδιώτες που διδάσκονται μεταξύ άλλων και αυτόν τον χορό από τον χοροδιδάσκαλο του ΠΟΞ Γιάννη Τσιαμήτρο.

Κατά την έναρξη του γλεντιού ο ιερέας του χωριού π. Γεώργιος Βακωνάκης ευλόγησε την Βασιλόπιτα την οποία έκοψε ο Πρόεδρος του ΠΟΞ Αποστόλης Τσιαμήτρος αφού απηύθυνε τις καθιερωμένες ευχές.

Τα κομμάτια της βασιλόπιττας αφιερώθηκαν στον Άγιο Προφήτη Ηλία, στο Ξηρολίβαδο, στον ΠΟΞ, στον Δήμο Βέροιας, στους Σαρακατσάνους Θεσσαλίας και στους φίλους του Ξηρολιβάδου.

Το τυχερό φλουρί έτυχε στο κομμάτι του ΠΟΞ που τιμητικά παρέλαβε ο προηγούμενος Πρόεδρος του ΠΟΞ Αναστάσιος Βασιάδης ο οποίος με την σειρά του το παρέδωσε στον σημερινό Πρόεδρο. Τα υπόλοιπα κομμάτια συμβολικά δόθηκαν στον π. Γεώργιο, στον Πρόεδρο της Ελεγκτικής Επιτροπής Τάσο Τυφλίδη, στον Αντιδήμαρχο και πρώην Πρόεδρο του ΠΟΞ Νίκο Τσιαμήτρο, στον εκπρόσωπο των Σαρακατσάνων Βασίλη Αράπη που δεν δίστασε να μετακινηθεί από την Θεσσαλία για να γλεντήσει μαζί με τους Ξηρολιβαδιώτες, και στην φίλη του Ξηρολιβάδου Βαλασία Χαλκιά.

Ο Πρόεδρος του ΠΟΞ επιφύλαξε ιδιαίτερες ευχαριστήριες αναφορές σε όλους όσους έμπρακτα ενίσχυσαν και ενισχύουν το έργο του Ομίλου, όπως οι παρευρεθέντες Θόδωρος Θεοδωρίδης Δημοτικός Σύμβουλος και προηγούμενος Αντιδήμαρχος Καθαριότητος, ο Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ Αντώνης Μπουσμπούκης, οι αδελφοί Κουτόβα, οι αδελφοί Πράπα, ο Γιάννης Τσιάρας, ο Στράτος Λελεκάκης, ο Κώστας Χονδραντώνης και άλλοι.

Σε όλους τους παρευρεθέντες μοιράστηκαν ατομικά τσουρέκια και τυχερή της χρονιάς αναδείχθηκε η Αναστασία Τσιαμήτρου, που στο τσουρέκι της βρήκε τον παρά και παρέλαβε το καθιερωμένο δώρο .

Το σύνθημα για το γλέντι έδωσε ο πρεσβύτερος παρευρεθείς Ξηρολιβαδιώτης Στέργιος Κελεπούρης, ο οποίος απηύθυνε και τον καθιερωμένο χαιρετισμό.
Τον χορό άνοιξαν τιμητικά κάτω από τους ήχους του παραδοσιακού τραγουδιού «Ξηρολίβαδο Χουάρα Μουσιάτα» οι πρεσβύτερες πρωτοχορεύτριες Ζωή Μπαζάκα και Ελβίρα Φουρκιώτη.

Στο ξηρολιβαδιώτικο αντέτι αναβίωσε και το έθιμο των αρνιών που τέθηκαν σε κλήρωση μαζί με τις υπόλοιπες προσφορές της εκδήλωσης.

Ο ΠΟΞ ευχαριστεί δημόσια για τις προσφορές τους όσους υποστήριξαν την λαχειοφόρο αγορά που πραγματοποιήθηκε για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων του ΠΟΞ.

Comments are closed.

Το παρόν συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το ΕΓΤΠΕ