ΤΑ ΧΙΟΝΙΣΜΕΝΑ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΙΩΤΙΚΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ

10 Ιανουαρίου, 2013

Τα φετινά Θεοφάνεια στο ηλιόλουστο χιονισμένο Ξηρολίβαδο γιορτάστηκαν πανηγυρικά με την συμμετοχή πολλών Ξηρολιβαδιωτών και φίλων του χωριού, που τήρησαν την παράδοση και ανηφόρισαν στο χειμωνιάτικο Βέρμιο για να βρεθούν στο αγαπημένο τους χωριό.

Με την μέριμνα της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του χωριού τελέστηκε στην εκκλησία του Αγίου Προφήτη Ηλία ο Μέγας Αγιασμός από τον Αρχιμανδρίτη π. Ναθαναήλ και τον ιερέα του χωριού π. Γεώργιο.

Στην συνέχεια όλοι εν πομπή με επικεφαλής τον Πρόεδρο του ΠΟΞ Απόστολο Τσιαμήτρο και τον Δημοτικό Σύμβουλο Βέροιας Αναστάσιο Βασιάδη, κατευθύνθηκαν προς την παγωμένη λίμνη του χωριού την Μπάρα, ψάλλοντας ύμνους αλλά και τα κάλαντα των Θεοφανείων.

Μπροστά στο άνοιγμα που είχε επιμελώς δημιουργηθεί στην παγωμένη επιφάνεια της Μπάρας τελέστηκε η Κατάδυση Του Τιμίου Σταυρού.

Αψηφώντας την πολύ χαμηλή θερμοκρασία οι νεαροί Ξηρολιβαδιώτες Χρήστος Τυφλίδης και Αντώνης Φουρκιώτης μπήκαν στην παγωμένη λίμνη αναβιώνοντας ακόμα μια παράδοση του Ξηρολιβάδου. Σταυρός τελικά ανασύρθηκε από τον Χρήστο Τυφλίδη.

Μετά την λήξη της τελετής ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου δεξιώθηκε όλο τον κόσμο στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του χωριού όπου ανταλλάχθηκαν ευχές και προσφέρθηκαν παραδοσιακές πίτες, γλυκίσματα και άφθονο κρασί, με το αναμμένο τζάκι να σκορπίζει γλυκιά θαλπωρή και τους παραδοσιακούς μουσικούς ήχους να ενισχύουν την εορταστική διάθεση όλων.

Στο Πολιτιστικό Κέντρο παρουσιάστηκε και το εορταστικό ημερολόγιο του ΠΟΞ που είναι αφιερωμένο στα τοπωνύμια του Ξηρολιβάδου.

Η γιορτή της ημέρας συνεχίστηκε στο κέντρο του χωριού “casAnostra” όπου οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γευτούν τα ξεχωριστά εδέσματα των γιορτινών ημερών.
Το αηδόνι του Βερμίου Γιώργος Μανέκας με το παραδοσιακό συγκρότημα του Δημήτρη Παράσχου, έδωσαν και πάλι το πανηγυρικό χρώμα στα ξηρολιβαδιώτικα Θεοφάνεια με τα μοναδικά μουσικοχορευτικά ακούσματά το τόπου.

Comments are closed.

Το παρόν συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το ΕΓΤΠΕ