ΤΗΝ ΡΙΖΙΚH ΑΝΤΙΘΕΣΗ TOΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΕΡΛΑΤΟΜΕΙΟ ΔΙΑΚΥΡΗΞΑΝ ΟΙ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΙΩΤΕΣ

11 Σεπτεμβρίου, 2011

Την σύσσωμη ριζική τους αντίθεση για το υπερλατομείο της ΟΜΥΑ διακύρηξαν και πάλι οι Ξηρολιβαδιώτες, επικαιροποιώντας το ζήτημα στην Τακτική Γενική Συνέλευση του ΠΟΞ, που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Ξηρολιβάδου, λίγο πριν την λήξη της θερινής περιόδου.

Η αντίθεση εκφράσθηκε με ομόφωνο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης, που εκδόθηκε μετά την ενημέρωση για την νέα αναβολή της εκδίκασης της προσφυγής που άσκησε ο Δήμος Βέροιας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά της με αριθ. πρωτ. 123472/2403/30.7.2009 κοινής απόφασης των Υπουργών ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. – Ανάπτυξης – Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, περί έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για την εκμετάλλευση λατομικού χώρου βιομηχανικού ορυκτού (ανθρακικού ασβεστίου) έκτασης 540.975,00 τ.μ. και των συνοδών αυτής έργων στην θέση «Ξηρολίβαδο», Δ.Δ. Κουμαριάς Δήμου Βέροιας, Νομού Ημαθίας, από την εταιρεία «ΟΜΥA ΕΛΛΑΣ Α.Ε.», με τους πρόσθετους λόγους που επισύναψε ο Π.Ο.Ξ.
Ως νέα ημερομηνία εκδίκασης ορίστηκε η 23 Νοεμβρίου 2011.

Εν όψει της κρίσιμης εκδίκασης από το ΣτΕ η ξηρολιβαδιώτικη κοινωνία ζητά και πάλι επιτακτικά:
Α. Την ΑΜΕΣΗ ανάκληση από τους αρμόδιους Υπουργούςτης ΚΥΑ, δια της οποίας εγκρίθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, την οποία απέρριψαν συνολικά το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ημαθίας και το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας, ενώ αρνητική θέση εξέφρασαν δημοσίως οι Βουλευτές Ημαθίας, τα Τοπικά Συμβούλια, οι Κομματικές Οργανώσεις, οι Τοπικοί Φορείς και σύσσωμη η κοινωνία.
Β. Την καταλυτική παρέμβαση των Βουλευτών Ημαθίας καθώς και των Τοπικών και Περιφερειακών Αυτοδιοικητικών Αρχών, από τους οποίους ζητά να λάβουν εκ νέου δυναμική θέση ΚΑΤΑ της εγκατάστασης του υπερλατομείου, προκειμένου να ανακληθεί ΑΜΕΣΑ από την κυβέρνηση η διαβόητη ΚΥΑ.
Ο ΠΟΞ επισημαίνει την αναγκαιότητα της πολιτικής επίλυσης του ζητήματος, ανεξάρτητα από την εξέλιξη της προσφυγής στο ΣτΕ, προκειμένου το φυσικό περιβάλλον του Βερμίου να διαφυλαχθεί από το ενδεχόμενο και άλλων παρόμοιων καταστροφικών επεμβάσεων.

Comments are closed.

Το παρόν συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το ΕΓΤΠΕ