ΜΕ ΓΛΕΝΤΙ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΗΣΑΝ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΟΙ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΙΩΤΕΣ

1 Σεπτεμβρίου, 2010

Με το καθιερωμένο Γλέντι του Αποχαιρετισμού που πραγματοποιήθηκε στην μεγάλη πλατεία του Ξηρολιβάδου ολοκληρώθηκαν οι «ΓΙΟΡΤΕΣ ΒΕΡΜΙΟΥ 2010» που προγραμμάτισε ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου.
Tο γλέντι στο οποίο συμμετείχαν με ενθουσιασμό τέσσερις τουλάχιστον γενεές Ξηρολιβαδιωτών και φίλων του χωριού έλαβε τα χαρακτηριστικά ύμνου αγάπης και νοσταλγίας προς το Ξηρολίβαδο και το πανέμορφο Βέρμιο.
Στο γλέντι κατά παράδοση πρωταγωνίστησαν τα παιδιά του χωριού που ανέδειξαν τα φυσικά τους καλλιτεχνικά ταλέντα και τις εμπνεύσεις τους, κάτω από τον θαυμάσιο έναστρο ουρανό του Ξηρολιβαδιώτικης κοιλάδας.
Το παραδοσιακό συγκρότημα του Δημήτρη Παράσχου με το αηδόνι του Βερμίου τον Γιώργο Μανέκα, ερμήνευσαν με τον μοναδικό τους τρόπο γνωστά και αγαπημένα τραγούδια του τόπου ενθαρρύνοντας όλους να συμμετάσχουν ενεργά στο γλέντι. Η βραδιά ξεκίνησε με τα παιδιά του χωριού τα οποία ερμήνευσαν με επιτυχία γνωστά σύγχρονα τραγούδια, κάτω από την διοργάνωση και παρουσίαση της Δήμητρας Κουτόβα. Τα παιδιά που συμμετείχαν ήταν η Βασιλίνα Λυκοστράτη με την Αναστασία και την Μαρίλη Ελευθεριάδου που ερμήνευσαν το τραγούδι « Η πόρτα για τον ουρανό», η Δήμητρα Χασιώτου με την Ειρήνη Πασχαλάκη με το τραγούδι «Σαν κι εσένα», η Αναστασία Ελευθεριάδου με την Βασιλίνα Λυκοστράτη με το τραγούδι «Σαν έρθει η μέρα», οι Αφροδίτη Μαυρομάτη, Άννα Μπουτέλ, Δέσποινα Πίκου, Θάλεια Φουρκιώτη και Τάνια Θεοδοσοπούλου με το τραγούδι «Εξαιρέσεις» και όλοι μαζί με το τραγούδι «Αντίστροφα». Η παρουσίαση των παιδιών ολοκληρώθηκε με την Μαρία Πετρακοπούλου που με ιδιαίτερη ευαισθησία απήγγειλε το ποίημα «Γεροπαππούς».
Εκ μέρους των Σαρακατσάνων της Θεσσαλίας που κατά παράδοση διαμένουν τα καλοκαίρια στο Ξηρολίβαδο, απηύθηνε θερμό αποχαιρετισμό ο Βασίλης Αράπης, ο οποίος ερμήνευσε με ιδιαίτερη ευαισθησία ένα παραδοσιακό σαρακατσάνικο τραγούδι.
Με θερμά λόγια μίλησε επ ολίγον και ο πρεσβύτης Στέργιος Κελεπούρης εκπροσωπώντας την παρευρισκόμενη γηραιώτερη γενεά των Ξηρολιβαδιωτών.
Ο χοροδιδάσκαλος του Ομίλου καθηγητής Γιάννης Τσιαμήτρος παρουσίασε τα χορευτικά συγκροτήματα του χωριού που με την εμφάνισή τους προκάλεσαν αυθόρμητα χειροκροτήματα ενώ αυθορμήτως συμμετείχαν και παρευρισκόμενοι χορευτές από άλλα συγκροτήματα της Βέροιας, για να μπει στη συνέχεια όλος ο κόσμος στον χορό. Κατά την έναρξη της εκδήλωσης χαιρετισμό και ευχές για καλό φθινόπωρο απηύθυνε εκ μέρους του Πολιτιστικού Ομίλου ο Πρόεδρος Τάσος Βασιάδης.
Οι Ξηρολιβαδιώτες και οι φίλοι του χωριού που γέμισαν τον χώρο του πάρκου, είχαν την ευκαιρία να γλεντήσουν απολαμβάνοντας και γευστικά το γλέντι, με τον πατριάρχη των ψητάδων Μανώλη Κεχάογλου να αναπτύσει το ψηστικό του ταλέντο και τους Νίκο Πατσιαβούρα, Κώστα Παπαδόπουλο, Τέλη Παπαθεοφίλου και Γιώργο Γεωργίου, να υπερβαίνουν εαυτούς για να σερβίρουν και να εξυπηρετήσουν όλον τον κόσμο. Σε προχωρημένη ώρα ο Τάκης Γεωργίου με ιδιαίτερη ευαισθησία ερμήνευσε γνωστά τραγούδια της δεκαετίας του ΄60 διασκευασμένα από τον ίδιο, στην βλάχικη λαλιά. Το γλέντι ολοκληρώθηκε τις πρωινές ώρες με τις ολόθερμες ευχές για καλό χειμώνα από όλους, ενώ πυροτεχνήματα καταύγαζαν τον ξηρολιβαδιώτικο ουρανό.
Ο ΠΟΞ ευχαριστεί δημόσια για την υποστήριξη και τις προσφορές τους στην εκδήλωση τους, Μανώλη Κεχάογλου, Κώστα Παπαδόπουλο, Μανώλη Μπουτζόλα (ΕΜΠΟΡΙΑ ΚΡΕΑΤΩΝ), Γιάννη Γαλίκα (ΕΜΠΟΡΙΑ ΚΡΕΑΤΩΝ), Κρεαταγορά ΑΝΤΩΝΗΣ-ΒΑΣΙΛΗΣ και Κώστα Χονδραντώνη (ΑΡΤΟΠΟΙΪΑ). Επίσης ευχαριστεί όλους που με την συμμετοχή τους στο αποχαιρετιστήριο γλέντι συνετέλεσαν στην διατήρηση και ενίσχυση της παράδοσης του αποχαιρετισμού στο Ξηρολίβαδο.

Comments are closed.

Το παρόν συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το ΕΓΤΠΕ