Κατηγορία 'Ανακοινώσεις'

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ευχαριστήριο προς την Π.Ε Ημαθίας για το 14ο Αντάμωμα Χορευτικών Συγκροτημάτων στο Ξηρολίβαδο.

Ιούλιος 24th, 2018

Ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει δημόσια την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας και τον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κύριο Καλαϊτζίδη Κωνσταντίνο για την κάλυψη μέρους των εξόδων της φετινής κορυφαίας για το χωριό μας εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε με τεράστια επιτυχία το Σάββατο 21 Ιουλίου 2018 στην πλατεία του χωριού.
Το Δ.Σ. του Π.Ο.Ξ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Δημιουργία internet hot spot στο Ξηρολίβαδο.

Ιούλιος 24th, 2018

Ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει δημόσια το Δήμο Βέροιας και την τεχνική του υπηρεσία για την υλοποίηση της υπόσχεσής του για τη δημιουργία INTERNET HOT SPOT στο κτίριο του Π.Ο.Ξ., όπου μικροί και μεγάλοι θα μπορούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Την Τρίτη 24 Ιουλίου 2018 με τη βοήθεια τεχνικού της COSMOTE έγινε η πρώτη σύνδεση των κατοίκων του χωριού στο ελεύθερης πρόσβασης σημείο στο κτίριο του Πολιτιστικού Ομίλου. Η κάλυψη είναι περιορισμένη προσωρινά, αλλά με την προσθήκη της κεραίας τις επόμενες εβδομάδες αυτή θα επεκταθεί σε μεγάλο μέρος του χωριού εξυπηρετώντας πολλούς περισσότερους κατοίκους.
Το Δ.Σ. του Π.Ο.Ξ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 2017

Ιούλιος 9th, 2017


Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου αναλαμβάνει στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του να υλοποιήσει μια σειρά από εκδηλώσεις – δράσεις που αφορούν τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, το χορό, την παράδοση, τη χειροτεχνία και τη μουσική με επίκεντρο το Ξηρολίβαδο. Καλούμε λοιπόν όλα τα μέλη του Ομίλου, τους κατοίκους και τους φίλους του χωριού μας, να αγκαλιάσουν με τη συμμετοχή και τη στήριξή τους τις εκδηλώσεις και για μια ακόμη φορά να απολαύσουμε τις ομορφιές της φύσης που το Ξηρολίβαδο μας προσφέρει.
Διευκρινίζεται ότι, πέρα από το βασικό κορμό των εκδηλώσεων που ανακοινώνεται, θα υπάρξουν και κάποιες επιπλέον, οι οποίες λόγω των ιδιαιτεροτήτων στην προετοιμασία τους δεν μπορεί να προσδιοριστεί άμεσα η ημερομηνία διεξαγωγής τους. Για αυτές θα γίνουν έγκαιρα ανακοινώσεις. Τέλος διευκρινίζουμε ότι το πρόγραμμα μπορεί να τροποποιηθεί αν οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέψουν την πραγματοποίηση κάποιας εκδήλωσης.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
1. 15-16 Ιουλίου 2017: Συμμετοχή – υποστήριξη στον «7ο Αγώνα Ορεινού Τρεξίματος» που γίνεται στο Ξηρολίβαδο και διοργανώνεται από το Σύλλογο Δρομέων Βέροιας.
2. 18 Ιουλίου 2017: Επίσκεψη της κινητής Βιβλιοθήκης της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας για το δανεισμό βιβλίων για κάθε ηλικία (11:00 με 13:00).
3. 19-20 Ιουλίου 2017: Εορτασμός του προστάτη του χωριού Προφήτη Ηλία.
4. 22 Ιουλίου 2017: Αντάμωμα χορευτικών Συγκροτημάτων.
5. 26 Ιουλίου 2017: Επίσκεψη – προσκύνημα στην Αγία Παρασκευή Ιμπιλί.
6. 29 Ιουλίου 2017: Νυχτερινή διαβίωση – κατασκήνωση στο δάσος του Ξηρολιβάδου.
7. 2 Αυγούστου 2017: Γιορτή παραδοσιακής – βλάχικης Πίτας.
8. 6 Αυγούστου 2017: α) Μνημόσυνο για τους πεσόντες στον πόλεμο Ξηρολιβαδιώτες και β) Γενική Συνέλευση των μελών του Π.Ο.Ξ. και των κατοίκων του χωριού.
9. 7 Αυγούστου 2017: Συναυλία για την αυγουστιάτικη πανσέληνο.
10. 9Αυγούστου 2017: Αναβίωση του εθίμου της Λαγγίτας στα πεύκα.
11. 12 Αυγούστου 2017: Θεατρική παράσταση.
12. 13 Αυγούστου 2017: Περιβαλλοντική Δράση για την καθαριότητα του χωριού και του δάσους.
13. 19 Αυγούστου 2017: Γιορτή νεολαίας με συναυλία και παράλληλες εκδηλώσεις.
14. 26 Αυγούστου 2017: Αποχαιρετιστήρια εκδήλωση με παραδοσιακό γλέντι.

Παράλληλα με τις παραπάνω εκδηλώσεις – δράσεις, από τις 24 Ιουλίου και ως τις 20 Αυγούστου 2017 θα πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση οι πάγιες δράσεις του Ομίλου που είναι:
• Κάθε Τρίτη απόγευμα στις 19:00 εισαγωγικά μαθήματα σε μαθητές/τριες που τελείωσαν τη ΣΤ Δημοτικού για την ομαλή προσαρμογή τους στο Γυμνάσιο και σε μαθητές/τριες Γυμνασίου ως πρόσθετη βοήθεια από το μέλος του Π.Ο.Ξ. και φιλόλογο Ολυμπία Μπλατσιώτη.
• Κάθε Πέμπτη, μαθήματα κατασκευής χειροποίητου κοσμήματος από την Αντιπρόεδρο του Π.Ο.Ξ. Δήμητρα Κουτόβα: 18:30 – 19:30 παιδικό τμήμα, 19:30 – 20:30 τμήμα ενηλίκων.
• Κάθε Παρασκευή, μαθήματα χορού από το χοροδιδάσκαλο του Π.Ο.Ξ. Ιωάννη Τσιαμήτρο, από τις 19:00 το απόγευμα για όσα τμήματα δημιουργηθούν (παιδικό, νέων, ενηλίκων).
ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
Το Δ.Σ. του Π.Ο.Ξ.

Παρουσιάστηκε το Ημερολόγιο 2017 του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου

Δεκέμβριος 13th, 2016

Συνεχίζοντας την παράδοση της έκδοσης του ημερολογίου του, ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου παρουσίασε, τη Δευτέρα 12-12-2016 και ώρα 6.30μμ στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας, το Ημερολόγιο του 2017, με επιμέλεια κειμένων από τον ξηρολιβαδιώτη Αντώνη Μπουσμπούκη, Ομότιμο Καθηγητή Γλωσσολογίας του ΑΠΘ. Πρόκειται για το 5ο κατά σειρά ημερολόγιο, που κυκλοφορεί ο ΠΟΞ, ενώ το θέμα που επιλέχθηκε για τη φετινή έκδοση είναι οι «Χρωματικοί Τύπου Αιγοπροβάτων».
Ο Πρόεδρος του ΠΟΞ Βασίλης A. Χασιώτης, που προλόγισε, τόνισε πως ο Όμιλος συνεχίζει την έκδοση των ημερολογίων, πιστεύοντας στην αξία της προσπάθειας, αφού προβάλλει εικόνες και προπαντός παραδόσεις του χωριού. Στη συνέχεια προανήγγειλε τις μελλοντικές εκδηλώσεις του Ομίλου (Φώτα, Χορός κλπ).
Ο Γιάννης Τσιαμήτρος, χοροδιδάσκαλος και λαϊκός ερευνητής, με διαρκή προσφορά στον ΠΟΞ, έκανε μια σύντομη αλλά περιεκτική αναφορά στο κτηνοτροφικό κοπάδι. Μιλώντας για την παλιά αίγλη που είχαν τα κοπάδια στη ζωή των βλάχων κτηνοτρόφων, πέρασε σε πληροφορίες άγνωστες στους περισσότερους για τη φροντίδα τους αλλά και για τη σχέση, που αυτοί είχαν με τα ζώα τους.
«Η μορφή του τσελιγκάτου ήταν μια μορφή αρχέτυπου συνεταιρισμού. Το ημερολόγιο μπορεί να φαίνεται ότι δεν ενδιαφέρει με το θέμα του τον σύγχρονο άνθρωπο, είναι όμως ένας φόρος τιμής στους προγόνους μας, που ήταν τότε τόσο στενά δεμένοι με τη Φύση», είπε ο Γιάννης Τσιαμήτρος.
Και κατέληξε, θέτοντας το ερώτημα:
«Μήπως η αποσύνδεση του ανθρώπου από τη φύση και η τεχνολογική παρέμβαση στην παραγωγή θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα στη Φύση και στον Άνθρωπο;».
Ο Αντώνης Μπουσμπούκης (κύριος ομιλητής), επισημαίνοντας την ανάγκη να πληροφορηθούν οι νέοι πράγματα που έχουν σχέση με την καταγωγή τους και τις παραδόσεις τους, τα οποία και αγνοούν, θεώρησε την έκδοση των ημερολογίων του ΠΟΞ, μια αξιόλογη παρακαταθήκη και τα ημερολόγια που εκδόθηκαν από το 2013 συλλεκτικά και ως προς το θέμα αλλά και ως προς το περιεχόμενο και την ποιότητα.
«Ο λαϊκός μας πολιτισμός ήταν συνδεδεμένος με τη φύση, κάτι που δε συμβαίνει σήμερα» είπε, κάνοντας μια αναδρομή στο περιεχόμενο των προηγούμενων ημερολογίων. Τα θέματα τους ήταν: (1) Τοπωνύμια του Ξηρολιβάδου που πάνε να χαθούν με το πέρασμα του χρόνου, (2) βλάχοι κιρατζήδες, που όργωναν με τα φορτωμένα αλογομούλαρά τους την Ευρώπη, μεταφέροντας γνώσεις, (3) Δέντρα και Θάμνοι του Ξηρολιβάδου και (4) Υφαντά των Βλάχων».
«Στο ημερολόγιο του ’17, που είναι αφιερωμένο στα είδη των αιγοπροβάτων που μας έντυναν και μας έτρεφαν, το εξώφυλλο κοσμεί ο ανώνυμος κτηνοτρόφος, που συμπυκνώνει στο πρόσωπό του και τη δύναμη της παραγωγικής αντίληψης της οικονομίας και όχι την παρασιτική, που βιώνουμε σήμερα. Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για το λαϊκό μας πολιτισμό», είπε ο καθηγητής, κάνοντας μια ενδιαφέρουσα αναφορά σε κάθε σελίδα του ημερολογίου, που προβάλλονταν ταυτόχρονα στην οθόνη, καθώς τα ονόματα των διαφόρων ειδών τού έδιναν την ευκαιρία να μεταδώσει με απλό και εύληπτο τρόπο τις εντυπωσιακές γλωσσολογικές του γνώσεις.
Το Ημερολόγιο του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου, πέρα από μια καλαίσθητη εμφάνιση, περιέχει κείμενα με επιστημονικό ενδιαφέρον, ενώ στο εξώφυλλο απεικονίζεται ο άγνωστος βοσκός, που βρίσκεται στην αυλή του Πινακοθήκης του Μετσόβου, όπου τον έστησε η αγάπη του αείμνηστου Αβέρωφ.

O ΠΟΞ ευχαριστεί τους παρακάτω χορηγούς:

Ανδρεάδη «Οπτικά» – Ανδρεάδου Μαρία- Κελεπούρης Νίκος.
Γκανίδου Τάνια Φροντιστήριο ξένων γλωσσών «AXON».
Γκόσκινος Σ – Κουκουτέγος Γ. «Δια Τυρός και Βουτύρου».
Δημούλας Γιώργος Στέγη – Δάπεδο «Δημούλας WOOD».
Ζαμπελάκης Δ. – Χασιώτης Β. Μεζεδοπωλείο «Στάσου Μύγδαλα».
Ζιώγας Θ. – Κωνσταντούδης Σ. – Χαρίσης Μ. Κρεοπωλείο «Ο Απόστολος».
Κουτόβα Αφοι- Ζαχαροπλαστείο «LIDO».
Κουτόβα Δήμητρα Χειροποίητα Κοσμήματα «DK».
Πατσιαβούρα Υιοί Μιχάλη Πατσιαβούρα «Τυροκομικά Πατσιαβούρα».
Πέκου Αφες Super Μarket «OLLA».
Πολιτίκου Αφοι Εισαγωγές – Εμπορία Ζώντων Ζώων.
Το «Τρίτο ΜΑΤΙ» Διαφημιστικό Γραφείο – Μουρατίδου Σοφία- Μπλατσιώτης Δημήτρης.
Τσιαμήτρος Επαμεινώνδας – Εμπόριο Ξυλείας.
Τσιαμήτρος Νίκος Λογιστικό Γραφείο.
Τσιαμήτρος Κων/νου Γιάννης.
Τσιάρα Αφοι- Καφε-Μπαρ «McOza».
Χασιώτου Αναστασία Τάνια Βιβλιοπωλείο –Εκτυπώσεις «Χασιώτης».
Χονδραντώνης Κωνσταντίνος «Αρτοεργαστήριο».

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

13 ok

14 ok

15 ok

16

17

18

19

20

ΕΓΙΝΕ Η ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ ΚΑΙ Ο ΕΤΗΣΙΟΣ ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟΥ

Ιανουάριος 20th, 2015

Την Κυριακή 18-1-2015 και ώρα 13μμ έγινε η εκδήλωση της κοπής της πίτας και ο ετήσιος χορός (για το 2015) του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου στο κέντρο ‘Ελιά’ της Βέροιας.
Η εκδήλωση στέφτηκε από μεγάλη επιτυχία, καθώς πολλοί Ξηρολιβαδιώτες και φίλοι τους προσήλθαν για να ανταμωθούν όλοι μαζί, να ανταλλάξουν ευχές για τον νέο χρόνο και να ξεφαντώσουν σε ένα γλέντι με βλάχικους χορούς και τραγούδια από το Ξηρολίβαδο και όχι μόνο.
Συγκινητικό ήταν το σημείο, όταν οι ηλικιωμένες του χωριού, εκπροσωπώντας τη παλιά ξηρολιβαδιώτικη παράδοση, σηκώθηκαν και χόρεψαν την πολυαγαπημένη μελωδία του χωριού ‘Ξηρουλίβαδ’ χουάρα μουσιάτα’.
Ο πρόεδρος του Ομίλου κ. Τσαμήτρος Απόστολος έκοψε την πίτα, ευχόμενος καλή χρονιά και υγεία σε όλο τον κόσμο, ενώ το τυχερό φλουρί κέρδισε η μικρή εγγονή του συγχωριανού κ. Χάρη Γκανίδη, Μαρία Πετρακοπουλου.
Ο Όμιλος είναι υποχρεωμένος να ευχαριστήσει όλους όσους παρευρέθηκαν και όσους, βέβαια, βοήθησαν, προσφέροντας δώρα στην κλήρωση της λαχειοφόρου αγοράς, που έγινε μπροστά στον κόσμο.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες για προσφορά δώρων αξίζει να δοθούν στο κατάστημα LIDO και στο συγχωριανό πλέον σαρακατσάνο Βασίλη Αράπη (δώρο ένα αρνί), ο οποίος κατέπληξε τους παρευρισκομένους, τραγουδώντας ‘α καπέλα’ δυο περίφημα παραδοσιακά σαρακατσάνικα τραγούδια.
Τον χορό τίμησαν με την παρουσία τους ο αντιδήμαρχος Βέροιας κ. Κορωνάς Θεόφιλος, εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο, και ο κ. Παπαγιάννης Γιάννης, εκπροσωπώντας την αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στο γλέντι ο κόσμος εντυπωσιάστηκε – αυτό φάνηκε πολύ αισθητό – από την νεανική παραδοσιακή κομπανία, η οποία πραγματικά ενθουσίασε.
Ο συγχωριανός και μουσικός Ηλίας Τρογούτης ήταν αυτός που οργάνωσε τη συγκεκριμένη μουσική κομπανία, η οποία εκτός από αυτόν (έπαιξε κρουστά) αποτελείτο από τους: Σαλαπασίδη Γιώργο (κλαρίνο), Μπατσίλα Κώστα (κορνέτα), Γκουτζιλίκα Γιώργο (τραγούδι) και Γκουτζιλίκα Άρη (πλήκτρα).

Από τον Ομιλο
DSCN4108DSCN4107DSCN4106DSCN4104DSCN4103DSCN4101DSCN4100DSCN4099DSCN4098DSCN4097DSCN4096DSCN4095DSCN4094DSCN4093DSCN4092DSCN4091DSCN4090DSCN4089DSCN4088DSCN4087DSCN4086DSCN4085DSCN4084DSCN4083DSCN4082DSCN4081DSCN4080

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΙΑΜΗΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥ-ΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ 2015 ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙ-ΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟΥ

Δεκέμβριος 18th, 2014

Αφίσα Ημερολογίου  2015

Καλησπέρα σας,
‘ Όταν ήμασταν παιδιά και πρωτοβγαίναμε τα καλοκαίρια στο Ξηρολίβαδο, θυμάμαι που, καβάλα στ’άλογα, εκεί στο Μπουγάζι, πιάναμε φύλλα οξυάς και τα ζουλίζαμε. Αυτό γινόταν σαν εισαγωγή στον κόσμο του δάσους με σκοπό να μας πιαστεί το βουνό, γιατί το βουνό είναι ζυμωμένο με τη ζωή των Βλάχων’
Με αυτή την συναισθηματική αλλά και ταυτόχρονα ρεαλιστική φράση ο συγχωριανός μας καθηγητής Αντώνης Μπουσμπουκης μας εισάγει στο θέμα του ημερολογίου μας, του οποίου ο ίδιος είχε την επιμέλεια.
Πράγματι αυτή η φράση τα λέει όλα: οι παλιοί Ξηρολιβαδιώτες ήταν άρρηκτα συνδε-δεμένοι με το βουνό και το δάσος. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως οι νεότεροι Ξηρολιβα-διώτες δεν έχουν σχέση με αυτά. Τα αγαπάνε εξίσου, όμως, αυτό το περιβάλλον έπαιζε τον κυρίαρχο ρόλο στη ζωή και στην δουλειά των παλιότερων. Αυτοί ήταν κατεξοχήν κτηνο-τρόφοι και υλοτόμοι. Το βουνό και το δάσος είχε διαφορετική αξία για αυτούς! Ήταν η ί-δια τους η ζωή!!
Σήμερα οι περισσότεροι από εμάς ανεβαίνουμε στο χωριό τα καλοκαίρια, αλλά και τις άλλες εποχές, ως παραθεριστές και ως επισκέπτες. Ερχόμαστε σε επικοινωνία με το δάσος, όμως η επαφή μας με αυτό είναι σχέση αγάπης, θαυμασμού και αισθήματος προστασί-ας. Με λίγα λόγια λειτουργούμε περισσότερο συναισθηματικά και ψυχαγωγικά.
Μπορεί βέβαια οι παραδοσιακοί άνθρωποι να ‘κακομεταχειρίζονταν’, μέσα σε εισαγωγι-κά, το δάσος, ωστόσο, αυτό αποτελούσε για αυτούς κυρίαρχο και ζωτικό μέσο για την ε-πιβίωση και την οικονομία τους. Εκεί τα ζώα τους θα εύρισκαν τροφή, από εκεί θα έπαιρ-ναν ξύλα για τις καθημερινές βιοτικές τους ανάγκες κλπ.
Ακόμα και στον κόσμο και στα μάτια των παιδιών το δάσος λειτουργούσε διαφορετι-κά. Τότε τα παιδιά, παράλληλα με την βοηθητική εργασία που προσέφεραν στον καθημε-ρινή δύσκολη ζωή των γονιών τους, στο ελεύθερο χρόνο τους κατασκεύαζαν αυτοσχέδια παιχνίδια με υλικό παρμένο από το δάσος. Εγώ προσωπικά θυμάμαι που φτιάχναμε μι-κρούτσικες στρούγκες με κουκουνάρια από πεύκα (τα είχαμε για πρόβατα). Παίρναμε διχα-λωτά ξύλα και κατασκευάζαμε ξύλινα αλογατάκια και τα καβαλούσαμε. Κάναμε ξύλινες βάρκες από φλούδες πεύκου και τις βάζαμε να πλέουν στη Μπάρα. Κάναμε μικρά σπιτάκια επάνω στα δέντρα. Τρώγαμε τους καρπούς από τις αγριογκορτσιές και τις τζιρνικιές. Και τι παιχνίδια δεν κάναμε από τα δέντρα και τους θάμνους του δάσους!!
Πολλά βέβαια θα μπορούσαν θα ειπωθούν για την αξία του δάσους και την ανάγκη προστασίας του και μια τέτοια προσέγγιση θα ήταν αντικείμενο ειδικού ημερολογίου. Στο συγκεκριμένο μας συλλεκτικό ημερολόγιο για το 2015 επιχειρείται, πέρα από την παρου-σίαση των φωτογραφιών, μια σύντομη ανάλυση των δέντρων και των θάμνων του χωριού μας μέσα από επιστημονική και περισσότερο λαογραφική οπτική γωνία.
Βλέποντας και διαβάζοντας το ημερολόγιο διαπιστώνω την μεγάλη ευαισθησία, την επι-στημονική κατάρτιση, τον γλωσσικό πλούτο και πάνω από όλα την αγάπη για το Ξηρολίβα-δο του αγαπητού μας και εξαίρετου Αντώνη Μπουσμπούκη.
Βέβαια δεν ήταν δυνατόν να αναφερθούν όλα τα δέντρα και οι θάμνοι του χωριού. Απλά επιλέχθηκαν 12 που αντιστοιχούν στους μήνες του χρόνου. Αυτά γράφτηκαν με την επιστη-μονική τους ονομασία, καθώς επίσης και στα ελληνικά και στα βλάχικα. Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους παλιούς να θυμηθούν τις ονομασίες των δέντρων στα βλάχικα και για τους νεότερους να τις μάθουν.
Ετσι έχουμε: 1-κιν. για το πεύκο, 2-μιριντζέου για τον μαυρόγαυρο, 3-γκ.μπτζέου για τον κράταιγο, 4-κόρνου για την κρανιά, 5-φιλουριεάου για την φλαμουριά, 6-βούγιου για την βουζιά, 7-φάγκ. για την οξυά, 8- προύν. για την τζερνικιά, 9-γκόρτσου για την αγριογκορ-τσιά, 10-κουπάτ6ιου για την βελανιδιά, 11-γκριού6. για την φιλυρέα και 12- μπράντ. για το έλατο
Πιστεύοντας ακράδαντα ότι η παράδοση και η λαογραφία και η ιστορία του τόπου μας είναι οι ρίζες μας και ο θεμέλιος λίθος για την μελλοντική πορεία μας θα ήθελα να να δια-βάσω τρία αποσπάσματα από αυτό το ημερολόγιο που μου έκαναν εντύπωση:
Για τον μαυρόγαυρο: ‘..Ο γάβρος και η οξυά με το πρώτο μπουμπούκιασμα φέρνουν το παρήγορο μήνυμα στα βουνά για τον ερχομό της άνοιξης: Πότε θ’ανοίξει ο γάβρος κ’η οξυά να ησκιώσουν τα λημέρια/να βγουν οι Βλάχοι στα βουνά…’
Για το δέντρο κρανιά: ‘….Va nâ tsemṷ trâ coarni «θα πάμε για κράνα» ακουγόταν παλιά από παρέες παιδιών και γυναικών, που τα μάζευαν όχι μόνο για να τα φάνε αλλά και για να κάνουν λικέρ…’
Για την οξυά : ‘…Η μοναχική οξυά (μοναχοοξυά) έχει γραφικό σχήμα, μοιάζει συχνά με εικόνα ζωγραφιάς, ενώ η σκιά-της είναι το πιο δροσερό καταφύγιο στην καλοκαιρινή κάψα. Γιαυτό ο λαός την ονομάζει γραμμένη οξυά και στα βλάχικα fagṷ scriatṷ/scriptu, δηλ. «οξυά ζωγραφισμένη» και την αποδίδει και σε τοπωνύμια….’
Για την βουζιά: ‘..Η βουζιά λέγεται πως ήταν ο πρώτος θύρσος (τελετουργικό εξάρτημα-ραβδί) των θιάσων του θεού Διόνυσου. Στη θρησκευτική τούτη χρήση συνέβαλε-πολύ πι-θανόν- το κούφιο εσωτερικά κλαδί ως σύμβολο διαύλου/επικοινωνίας με τον θεϊκό χώρο…’
Για την βελανιδιά: ‘…Το δέντρο τούτο έτρεφε παλιότερα τους ανθρώπους, που έτρωγαν το ήμερο βαλάνι. Μέχρι και σήμερα η ανάμνηση της διαιτολογικής-του χρήσης διατηρείται στις λέξεις φαϊ/φαγητό, έφαγα, καθώς στ’αρχαία ελληνικά φηγός και δωρικά φαγός σημαί-νει «βελανιδιά». Έτσι, το βελανίδι έθρεψε για περισσότερο χρόνο τον άνθρωπο απ’ότι το σιτάρι, που άρχισε να καλλιεργείται την 9η π.Χ. χιλιετία…’
Τελειώνοντας αυτή την σύντομή μου αναφορά θα ήθελα να τονίσω ότι πράγματι το ση-μερινό ημερολόγιο αποτελεί ένα συλλεκτικό ημερολόγιο που πρέπει να κοσμεί κάθε ξη-ρολιβαδιώτικο σπίτι και όχι μόνο.
Ευχαριστώ

Φωτογραφίες Ξηρολιβάδου

Οκτώβριος 31st, 2014

Αρχείο Τάσου Βασιάδη

vasiadis 314
Αρχείο Τάσου Βασιάδη
vasiadis 247
Αρχείο Τάσου Βασιάδη
vasiadis 239
Αρχείο Τάσου Βασιάδη
vasiadis 205
Αρχείο Τάσου Βασιάδη
vasiadis 194
Αρχείο Τάσου Βασιάδη
vasiadis138
Αρχείο Τάσου Βασιάδη
vasiadis121
Αρχείο Τάσου Βασιάδη
vasiadis106
Αρχείο Τάσου Βασιάδη
vasiadis96
Αρχείο Τάσου Βασιάδη
vasiadis9

Αρχείο Τάσου Βασιάδη
vasiadis4
Απο το βιβλίο του Τάσου Βασιάδη ‘Ξηρολίβαδο χοάρα μουσιάτα’
ΤB Πρεβεζάνος
Απο το βιβλίο του Τάσου Βασιάδη ‘Ξηρολίβαδο χοάρα μουσιάτα’
Πηγάδι 1938 Φρόσω
Απο το βιβλίο του Τάσου Βασιάδη ‘Ξηρολίβαδο χοάρα μουσιάτα’
Πηγάδι Καπρίνη 1950
Απο το βιβλίο του Τάσου Βασιάδη ‘Ξηρολίβαδο χοάρα μουσιάτα’
Προφήτης Ηλίας 1950
Απο το βιβλίο του Τάσου Βασιάδη ‘Ξηρολίβαδο χοάρα μουσιάτα’
Σαρακατσάνικος αργαλειός1939
Απο το βιβλίο του Τάσου Βασιάδη ‘Ξηρολίβαδο χοάρα μουσιάτα’
Σαρακατσάνικος φούρνος
Απο το βιβλίο του Τάσου Βασιάδη ‘Ξηρολίβαδο χοάρα μουσιάτα’
Τόλης Βερόνα Τσαλέρα
Από το βιβλίο του Βασιάδη ‘Ξηρολίβαδο χοάρα μουσιάτα’
Ξεκαλοκαίριαμα
Από το βιβλίο του Βασιάδη ‘Ξηρολίβαδο χοάρα μουσιάτα’
Ιμπιλί παιδιά

Παλιές Φωτογραφίες Ξηρολιβάδου και ευρύτερης περιοχής

Οκτώβριος 12th, 2014

Σε αυτό το άρθρο θα αναρτούνται παλιές φωτογραφίες βλαχοφώνων Βέροιας, που είχαν για ξεκαλοκαιριά τους στα βλαχοχώρια Ξηρολίβαδο , Σέλι , Κουμαριά

Από το βιβλίο του Τάσου Βασιάδη ΄Ξηρολίβαδο χουάρα μουσιάτα’
Οικογένεια Μπουσμπούκη

Από το βιβλίο του Τάσου Βασιάδη ΄Ξηρολίβαδο χουάρα μουσιάτα’

Οικογένεια Καπρίνη 10ετία 1920

Βλαχόφωνοι Βέροιας – Αναπαράσταση βλάχικης οικογένειας -2012

Βλάχοι Βέροιας - Αναπαράσταση βλάχικη οικογένειας 2012

Αντώνης Κουκουτέγος με την νέα φορεσιά – Μεσοπόλεμος

αρχές 19ου αιώνα Φορεσιά με κιλότα

Από το βιβλίο του Τάσου Βασιάδη ‘χουαρα μουσιάτα

Γάμος 1936

Από το βιβλίο του Τάσου Βασιάδη ‘χουαρα μουσιάτα’

Α. Σιορμανωλάκης

Από το βιβλίο του Τάσου Βασιάδη ‘χουαρα μουσιάτα’

Α. Χατζηγώγος

Από το βιβλίο του Τάσου Βασιάδη ‘χουαρα μουσιάτα’

βλάχες στη Μπάρα

Από το βιβλίο του Τάσου Βασιάδη ‘χουαρα μουσιάτα’

Μεσοπόλεμος στο Ξηρολίβαδο

Από το βιβλίο του Τάσου Βασιάδη ‘χουαρα μουσιάτα’

Ξηρολίβαδο 1936150

Από το βιβλίο του Τάσου Βασιάδη ‘χουαρα μουσιάτα

Στον προφήτη Hλία

Πρόγραμμα Γιορτών Βερμίου 2014

Ανακοίνωση για εκκλησιασμό το καλοκαίρι του 2014

Ιούλιος 3rd, 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟΥ

Ανακοινώνεται ότι ο ιερός ναός του Προφήτη Ηλία στο Ξηρολίβαδο θα λειτουργεί (Θεία Λειτουργία) από την προσεχή Κυριακή (6-7-2014) καθόλη τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού.

Η Εκκλησιαστική Επιτροπή Ο Πολιτιστικός
Ιερού Ναού Προφήτη Ηλία Όμιλος Ξηρολιβάδου

Επόμενη Σελίδα »

Το παρόν συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το ΕΓΤΠΕ