Κατηγορία 'Εκδηλώσεις'

ΕΚΔΡΟΜΗ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΙΩΤΩΝ ΣΤΟ ΙΜΠΙΛΙ

26 Ιουλίου, 2021

Ομάδα Ξηρολιβαδιωτών, τηρώντας το έθιμο, πήγε στο Ιμπιλί, με πεζοπορία, στο πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στις 26.7.2021.

ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟ (του Γιάννη Κ. Τσιαμήτρου)

20 Ιουλίου, 2020

     Οι Τούρκοι το ονόμαζαν Ουζούντζιοβα ή Άνω Ουζουντζιά. Ωστόσο, το όνομα Ξηρολίβαδο έχει επικρατήσει από παλιά. Ο οικισμός σήμερα ανήκει στο Δήμο Βέροι-ας, απέχει 19 χιλιόμετρα δυτικά της Βέροιας σε υψόμετρο 1.220 μέτρων, είναι κτισμένος στην ανατολική πλευρά ενός πευκόφυτου (Κινέτου) οροπεδίου δίπλα σε μια μικρή λίμνη, την ‘Μπάρα’, και κατοικείται μόνο τους θερινούς μήνες.

      Πριν την έλευση των Βλάχων από την περιoχή των Γρεβενών, το Ξηρολίβαδο, όπως και όλα τα χωριά του Βερμίου, ήταν ερειπωμένο εξαιτίας επιδρομών. Παλιότερα το χωριό κατοικούνταν κυρίως από ελληνόφωνους.

     Αξιοσημείωτο είναι ότι το χωριό βρίσκονταν στη μέση φυσικής διάβασης ανάμεσα στην Μακεδονία και Ήπειρο και οι κάτοικοι  μάλλον ήταν επιφορτισμένοι  με την ασφάλειά της. Η διάβαση αυτή  απέκτησε ιδιαίτερη στρατηγική  σημασία από την εποχή των Αργεάδων βασιλέων και τότε άρχισε να κατασκευάζεται μεγάλη λιθόστρατη οδός (επί  βασιλείας Αμύντα), η οποία  επί Φιλίππου Β΄ έφθανε μέχρι την Ήπειρο. Αυτή ήταν η περίφημη Βασιλική οδός, μικρά υπολείμματα της οποίας  σώζονται σήμερα στο Ξηρολίβαδο και κοντά στην Αετιά (Τσούριακα) Γρεβενών.  Στα μετέπειτα Βυζαντινά χρόνια αναφέρεται ως Βασιλική Στράτα και έτσι διασώζεται  στο Νομοθετικό Κώδικα, που εκπονήθηκε με πρωτοβουλία του αυτοκράτορα Θεοδοσίου Β΄.

     Ακόμα και στα τελευταία χρόνια το Ξηρολίβαδο αποτελούσε σημείο πολιτικής, στρατηγικής και οικονομικής αναφοράς και λειτουργούσε ως προάστιο, φυλάκιο και ουσιαστικά είσοδος στην πόλη της Βέροιας, έχοντας τον τελωνειακό και υγειονομικό έλεγχο των διερχομένων. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι μέχρι το τέλος της τουρ-κικής κυριαρχίας, στο χωριό έδρευε ένοπλη τουρκική φρουρά, η οποία και πρόβαλλε αντίσταση στη προέλαση του ελληνικού στρατού, ο οποίος μέσω της διάβασης του Ξηρολιβάδου κατευθύνθηκε προς στη Βέροια, την οποία και απελευθέρωσε στις 16 Οκτωβρίου 1912.

     Η οριστική εγκατάλειψη του χωριού λόγω των επιδρομών (περισσότερο από Τουρκαλβανούς) θα πρέπει να έγινε το 1819. Οι περιηγητές και ερευνητές που πέρασαν από το χωριό (F. Pouqueville, Wace & Thompson) διαπίστωσαν ότι το χωριό δέχτηκε πολλές επιθέσεις στα τέλη του 18ου και στις αρχές του 19ου αιώνα. Μάλιστα, οι Wace & Thompson, που πέρασαν από το χωριό το 1911, δεν βρήκαν καμιά ταφόπλακα στην παλιά εκκλησία μετά το 1780 (‘Νομάδες των Βαλκανίων σελ. 210). Στην ερήμωση του χωριού συνέβαλε επίσης και η επικράτηση του Αλή Πασά (τσιφλίκι) στην περιοχή. Ο Άγιος Κοσμάς ή Πατροκοσμάς κήρυξε  και καθαγίασε τα χώματα του Ξηρολιβάδου με το πέραμά του κατά τη δεύτερη περιοδεία του από τη Βέροια προς Άνω Μακεδονία και Ήπειρο.

      Ο πιο γνωστός από τους παλιότερους κατοίκους του Ξηρολιβάδου (πριν το 1822) ήταν ο Λιόλιος Ξηρολιβαδιώτης. Συγκεκριμένα στο βιβλίο ‘Ιστορία της Βέροιας’,  (Β΄ τόμος, εκδόσεις Αφων Κυριακίδη, Θεσ/νίκη 2012) στις σελίδες 1650-1651 γίνεται  αναφορά από τον συγγραφέα Α. Κολτσίδα στην αγωνιστική δράση του κλε-φταρματολού της Βέροιας Λιόλιου Ξηρολιβαδιώτη (σημ. 2646, πηγή: Πετρώφ Ιωάν-νου, Περίδοξος Κλεφτουριά της Μακεδονίας. Βιογραφία 28 κλεφταρματολών της, Θεσσαλονίκη 1972, σελ. 57-60).  Ο Λιόλιος γεννήθηκε  στα 1783  στο Ξηρολίβαδο Βέροιας γιαυτό και ονομάστηκε και  Ξηρολιβαδιώτης. Πέθανε το 1860. Έδρασε στα αρματολίκια της Βέροιας και κατόπιν στον ευρύτερο μακεδονικό και ηπειρωτικό χώ-ρο. Η κύρια αγωνιστική του  προσφορά συντελέστηκε με την κατάταξή του στο σώμα του Βλαχάβα και στη συνέχεια  σε αυτό του Μάρκου Μπότσαρη. Ο Αλή πασάς προ-σπάθησε  να τον καταστήσει υποχείριό του με δελεαστικά μέσα, παρόλα αυτά δεν κα-τόρθωσε τίποτα. Πρέπει να σημειωθεί ότι  ο Λιόλιος  είχε παντρευτεί την  χιλιοτρα-γουδημένη Δέσπω, αδελφή του Μάρκου Μπότσαρη και είχε σταθεί στο πλάι του στον αγώνα του 21. Επίσης, στο Ξηρολίβαδο ανάγονται  και οι ρίζες του Μανώλη Τρια-νταφυλλίδη, μεγάλου νεοέλληνα γλωσσολόγου και πολύ πιθανόν του οπλαρχηγού Τάσου Καρατάσου.

     Στο ίδιο βιβλίο (‘Ιστορία της Βέροιας’, Β΄ τόμος, εκδόσεις Αφων Κυριακίδη, Θεσ/νίκη 2012) επίσης  ο Α. Κολτσίδας στη σελ. 484  γράφει για  τον Στέργιο Κου-κουτέγο (Καπετάν Τάσος),  ο οποίος ήταν Μακεδονομάχος βλαχόφωνος από το Ξη-ρολίβαδο, που απεβίωσε του 1947 ‘εν πλήρη ένδεια’ (φτώχεια) και χωρίς πίκρα. Είχε δημιουργήσει δικό του σώμα, ήταν ‘πολυμήχανος’ και συνεργάστηκε με τον Καπετάν Κόρακα.

     Το χωριό ξαναζωντάνεψε το 1840 με την έλευση ενός φαλκαριού  100 οικογενειών από τα βλαχοχώρια του  των Γρεβενών. Αρχηγός της πρώτης ομάδας ήταν ο αρχιτσέλιγκας Γιώργος Μπουσμπούκης από την Αβδέλλα. Από την φάρα των Μπουσμπουκαίων προήλθαν αργότερα οι οικογένειες Γώγου ή Χατζηγώγου, Τσιάρα και Κουκόλη. Την πληροφορία για τον πρώτο οικιστή του Ξηρολιβάδου την έδωσε στον Αντώνη Μπουσμπούκη ο μακαρίτης Μήτρης Τσαλέρας, του οποίου η μνήμη για τα παρελθόντα ήταν μοναδική.

     Η πρόσληψη νέων επωνύμων ήταν αναγκαία καθώς τα αδέλφια χώριζαν κι έπρεπε να ξεχωρίζουν, τόσο με τα επώνυμα όσο και με τα σημάδια των κοπαδιών, για να μη μπερδεύονται. Η οικογένεια του Χατζηγώγου μάλιστα συμπεθέριασε αργότερα  με την οικογένεια των Μπαντραλεξαίων από το Κάτω Βέρμιο. Ο αρχικός πυρήνας συ-μπληρώθηκε από την οικογένεια Βράνα από την Αβδέλλα και την οικογένεια Χασιώτη από την Σαμαρίνα. Αυτοί εγκαταστάθηκαν για λόγους ασφάλειας όχι στη θέση του σημερινού χωριού, αλλά στους λόφους πίσω από την ‘Μπάρα’ στη θέση ‘Κουφάριανοι’.  Ένα χρόνο αργότερα προστέθηκε και το φαλκάρι της οικογένειας Καπρίνη από τη Σαμαρίνα (20 οικογένειες) και σταδιακά αργότερα είχαμε αρκετά κύματα εποίκων περισσότερο πάλι από την Αβδέλλα. Ιδιοκτήτης του Ξηρολιβάδου ήταν ο Αλβανός Αντίμπεης από τα Γιάννενα, ο οποίος, λόγω της αστάθειας της περιοχής (μάστιγα των ληστών), το πούλησε στις αρχές του 20ου αιώνα στον γιατρό  προύχοντα της Βέροιας Αναστάσιο Σιορμανωλάκη και τον Γιασέρμπεη (60.000 στρέμματα).

     Οι Ξηρολιβαδιώτες ήταν ημινομάδες και για χειμαδιά χρησιμοποιούσαν τα χαμηλά υψώματα γύρω από την Βέροια. Από το 1856 κυρίαρχη οικογένεια ήταν αυτή του Χατζηγώγου, η οποία κατόρθωσε να έχει κτήματα- τσιφλίκια στις περιοχές Καλής Παναγιάς (Δοβρά), του Αγίου Ιωάννη (Τσαρκόβιανη) και μεγάλες χορτολιβαδικές εκτάσεις στις δυτικές πλευρές του Βερμίου, προς την Πτολεμαΐδα. Τα κοπάδια της οικογένειας Καπρίνη κατέβαιναν στους Γεωργιανούς (Τόπλιανη).

     Σε αντίθεση με τους κατοίκους του Κάτω Βερμίου οι περισσότερες οικογένειες του Ξηρολιβάδου συγκεντρώνονταν, τον χειμώνα, μέσα στην πόλη της Βέροιας. Υ-πήρχαν, όμως, και οικογένειες που δεν ξέκοψαν εντελώς από τα παλιότερα θεσσαλικά χειμαδιά και μέχρι το 1912 πήγαιναν στο Δαμάσι Ελασσόνας. Άλλες έφθαναν και μέ-χρι τον Λαγκαδά (Μεγάλη Βόλβη).

     Σχετικά με τον Λιόλιο τον Ξηρολιβαδιώτη, για τον οποίον γράψαμε στο προηγούμενο σημείωμα, οφείλουμε να τονίσουμε ότι ο ιστορικός της Βέροιας, Γιώργος Χ. Χιονίδης, έγραψε ένα συνοπτικό πόνημα με τίτλο ‘Λιόλιος Ξερολιβαδιώτης, ένας αγνοημένος Μακεδόνας αγωνιστής του ’21 και λίγα λόγια για την ιστορία του Ξερολιβάδου’, έκδοση του Τουριστικού Ομίλου Ξερολιβάδου, Θεσσαλονίκη 1977, όπου εξιστορεί αναλυτικά την αγωνιστική δράση του κλεφταρματολού Λιόλιου. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορεί κανείς να έχει σε αυτό πρόσβαση στο παρακάτω link της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας: http://medusa.libver.gr/jspui/handle/123/1770.  Περιληπτική αναφορά σε αυτό το βιβλίο  κάνει, επίσης, ο Αναστάσιος Βασιάδης στο βιβλίο του με τίτλο ‘Ξηρολίβαδο χουάρα μουσιάτα, Ξηρολίβαδο όμορφο χωριό’, έκδοση Δήμου Βέροιας 2006, σελ. 31-33. Πρέπει επίσης να επαναδιατυπώσουμε τον τίτλο της πηγής που αναφέρθηκε στο προηγούμενο σημείωμα, ως εξής: Ιωάννου Πετρώφ, Περίδοξος κλεφτουριά της Μακεδονίας, βιογραφίαι 28 κλεφταρματολών της, εισαγωγή, μετά καταλόγου των ανεκδότων έργων του Πετρώφ, προσθήκαι και επιμέλεια Γεωργίου X. Χιονίδη, Θεσσαλονίκη 1972, σελ. 57-60.

 …Στο Ξηρολίβαδο υπάρχουν και Κουπατσαραίοι, καταγόμενοι από τα χωριά των Γρεβενών. Αυτοί ήλθαν σε επαφή και συγγενική μάλιστα με τους βλαχόφωνους του χωριού και σήμερα θεωρούνται και αυτοί Aρμάνοι/Βλάχοι, αφού η επιγαμία τους υφίσταται για αρκετές γενιές. Οι περισσότερες οικογένειες αυτών (για παράδειγμα οι Τσαμητραίοι) είχαν αρχικά στήσει τα καλύβια τους στη σημερινή Μικρή Σάντα (Τσαρκόβιανη) στα μέσα προς τέλη του 19ου αιώνα (περισσότερα για τη Τσαρκόβιανη  παρακάτω).  Στην αρχή είχαν τα χειμαδιά τους κάτω στον Αλιάκμονα (Αϊ Γιάννη), μετά στη Βέροια και γύρω από αυτήν. Κατόπιν σιγά σιγά στράφηκαν προς το Ξηρολίβαδο (αρχές 20ου αιώνα) για την θερινή διαμονή τους. Πρέπει να σημειωθεί ότι μερικοί Κουπατσαραίοι (π.χ. οικογένεια Χριστόδουλου) είχαν έλθει κατευθείαν από τα χωριά των Γρεβενών. Πάντως, όσοι Αρμάνοι και Κουπατσαραίοι υπήρχαν στους οικισμούς Μικρής Σάντας και Καστανιάς, τελικά αποτραβήχθηκαν όλοι στο Ξηρολίβαδο. Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι και οι κάτοικοι του Ξηρολιβάδου (μαζί με αυτούς του Σελίου) συμμετείχαν στα ατυχή επαναστατικά γεγονότα του 1878 (στην Πιερία και Ημαθία) και υπέστησαν τις επιβληθείσες συνέπειες από αποσπάσματα του Οθωμανικού στρατού.

     Όπως και στο Κάτω Βέρμιο, έτσι και στο Ξηρολίβαδο στα τέλη του 19ου αιώνα ιδρύθηκε ρουμανικό σχολείο και η ρουμανική προπαγάνδα πήρε διάσταση στο χωριό λόγω της στάσης της οικογένειας Χατζηγώγου, μιας σημαντικής οικογένειας μεγα-λοτσελιγκάδων, που ουσιαστικά διοικούσαν το χωριό και είχαν μεγάλη επιρροή στους Αρμάνους/Βλάχους της Βέροιας. Βέβαια οι Χατζηγωγαίοι φαίνεται ότι στήριξαν την επανάσταση του 1878 (ο Γιώργης Χατζηγώγος ήταν πεθερός του Παύλου Μπαντραλέξη του Κάτω Βερμίου) και στην αρχή στήριξαν τις ελληνικές θέσεις. Αργότερα όμως παρουσιάζονται ότι υποστήριξαν τη ρουμανική κίνηση και σοβαρό ρόλο έπαιξε η συγγενική τους σχέση με τον πρωταγωνιστή της ρουμανικής προπαγάνδας Απόστολο Μαργαρίτη.

      Σύμφωνα με τις στατιστικές και απογραφές, το χωριό πριν από το 1912 πρέπει να είχε 1.000 με 1.200 κατοίκους. Για πρώτη φορά οι Ξηρολιβαδιώτες γίνονται ιδιοκτήτες το 1937 (αρ. συμβολαίου 21542/11-5-1937) όταν οι Ν. Πράπας, Δ. Καπρίνης, Ι. Σαμαράς και Δ. Τσιαμήτρος ως πληρεξούσιοι 227 περίπου Ξηρολιβαδιωτών αγόρασαν τη περιοχή του Ξηρολιβάδου.

     Μετά την απελευθέρωση δεν υπήρχε σταθμευμένη  στρατιωτική δύναμη εκεί και το χωριό αναπτύχθηκε οικονομικά (κτηνοτροφία, οργανωμένα τυροκομεία, υφα-ντουργία, καλλιέργεια πατάτας, σίκαλης και κριθαριού, παραδοσιακά επαγγέλματα κλπ). Όμως, με την επελθούσα οικονομική κρίση, τις μεταναστευτικές εξόδους στη Ρουμανία  το χωριό μειώθηκε περίπου κατά το ήμισυ και στον πόλεμο του 1940-44 κάηκε από τους Γερμανούς.

     Στην δεκαετία του ΄50 το χωριό συνέχισε τη φθίνουσα πορεία σχετικά με την κτη-νοτροφία, κτίστηκαν κάποια σπίτια, αλλά οι περισσότεροι κάτοικοι είχαν εγκατασταθεί οριστικά στη Βέροια.  Από τη δεκαετία του ΄60 μέχρι και σήμερα  νέα παραθεριστικά  σπίτια από βλαχόφωνους  και ελληνόφωνους (αγοραστές) κτίζονται, το χωριό ζωντανεύει στο πανηγύρι του Αϊ Λιά και συγκεντρώνει γύρω στους 1.000 παραθεριστές. Σήμερα αποτελεί εξαίρετο ορεινό θέρετρο με θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον ιδιαιτέρου κάλλους (λιβάδι, μπάρα, πευκοδάσος κ.ά.).

     Πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν στο χωριό δυο εκκλησίες: Η μια είναι του Προφήτη Ηλία στο λόφο του χωριού και η άλλη του Αγίου Αθανασίου στην ανατολι-κή πλευρά του (προς τη Βέροια). Το καλοκαίρι γιορτάζεται το πανηγύρι του Προφήτη Ηλία (20 Ιουλίου) και στις 26 Ιουλίου γίνεται επίσης επίσκεψη-εκδρομή των κατοίκων στο πανηγύρι του Ιμπιλί (καλύβια Σαρακατσαναίων) και ταυτόχρονο  προσκύνημα στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής εκεί. Το καλοκαίρι γίνονται πολλοί γάμοι στην εκκλησία του χωριού και ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου (έτος ίδρυσης το 1965) διοργανώνει εντυπωσιακές πολιτιστικές εκδηλώσεις σε όλα τα επίπεδα (λαογραφικά, ψυχαγωγικά, αθλητικά, περιβαλλοντικά κ.ά.).

     Αξίζει να αναφερθεί  ότι, κατά τη κορυφαία εκδήλωση του χωριού  (Πανηγύρι του Αϊ Λιά), μετά τη λειτουργία γίνεται το έθιμο των πλειστηριασμών των εικόνων και ακολουθεί  η λιτάνευση αυτών, που έχει σαν κατάληξη στη Μπούνα (καλό πηγάδι) στο τσαΐρι (λιβάδι), όπου εκεί γίνεται ο αγιασμός των υδάτων. Ένα έθιμο που σταμάτησε πρόσφατα λόγω δασοπροστασίας ήταν το εξής: Οι Ξηρολιβαδιώτες την επόμενη της ημέρας του Προφήτη Ηλία είχαν την συνήθεια να εκδράμουν στα Πεύκα (Κινέτου), να ψήνουν αρνιά και να γλεντούν με παραδοσιακά όργανα, αποκορυφώνοντας έτσι το πανηγύρι.

Μπάρα και Ξηροβούνι, αρχ. Τσιαμήτρου Κ. Γιάννη
Μπάρα και χωριό, αρχ. Τσιαμήτρου Κ. Γιάννη
Αγιασμός στο καλό πηγάδι (Μπούνα) στη γιορτή του Προφήτη Ηλία ( αρχές 20ου αιώνα), απο το βιβλίο του Α. Βασιάδη ‘Ξηρολίβαδο όμορφο χωριό (Χουάρα Μουσιάτα)
Πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Πανηγύρι του Αη Λιά, αρχ. Τσιαμήτρου Κ. Γιάννη
Εκδηλώσεις στο πανηγύρι του Αη Λιά, αρχ. Τσιαμήτρου Κ. Γιάννη
Το έθιμο της Γκ.λιάτας σε εκδήλωση στη Βέροια απο τον ΠΟΞ, αρχ. Τσιαμήτρου Κ. Γιάννη.
Κτηνοτροφία στο χωριό, αρχ. Τσιαμήτρου Κ. Γιάννη
Ξηροβούνι 1802 μ. υψόμετρο, αρχ. Τσιαμήτρου Κ. Γιάννη
Στάση στο δρόμο για το Ξηρολίβαδο το 1917, αρχ Α. Τσιάρα, απο το βιβλίο του Α. Βασιάδη ‘Ξηρολίβαδο όμορφο χωριό (Χουάρα Μουσιάτα)
Παλιό πηγάδι 1938, αρχ. Φρόσω Τσιαμήτρου-Σίμου, απο το βιβλίο του Α. Βασιάδη ‘Ξηρολίβαδο όμορφο χωριό (Χουάρα Μουσιάτα)
Παλιό πηγάδι 1966, Κατερίνα Δημούλα, αρχ Κ. Δημούλα, απο το βιβλίο του Α. Βασιάδη ‘Ξηρολίβαδο όμορφο χωριό (Χουάρα Μουσιάτα)
Ξηρολίβαδο αρχ. Σοφίας Γκούση, απο το βιβλίο του Α. Βασιάδη ‘Ξηρολίβαδο όμορφο χωριό (Χουάρα Μουσιάτα)
Νύφη (Ευδοξία Κολιού) προπολεμικά από το Σέλι, πηγαίνοντας για Ξηρολίβαδο αρχ. Μαρία Τσιαμήτρου, απο το βιβλίο του Α. Βασιάδη ‘Ξηρολίβαδο όμορφο χωριό (Χουάρα Μουσιάτα)
Θανάσης Μιχ. Μιχαηλίδης και Γιάννης Τσιαβός στα γίδια το 1952, αρχ. Ευδοξία Μιχαηλίδου.
Έθιμο των εικόνων με δημοπράτη τον Τάκο Γκάλαβο το 1978, απο το βιβλίο του Α. Βασιάδη ‘Ξηρολίβαδο όμορφο χωριό (Χουάρα Μουσιάτα)
Ξηρολίβαδο, απο το βιβλίο του Α. Βασιάδη ‘Ξηρολίβαδο όμορφο χωριό (Χουάρα Μουσιάτα)\
Πρόβατα στην ‘Πάντεα’ 2020, αρχ. Τσιαμήτρου Κ. Γιάννη
Ξηρολίβαδο προς τη Δυτική πλευρά 2020, αρχ. Τσιαμήτρου Κ. Γιάννη
Μπάρα και χωριό 2020, αρχ. Τσιαμήτρου Κ. Γιάννη
Μπάρα και χωριό, αρχ. Τσιαμήτρου Κ. Γιάννη

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΟΝ ΕΤΗΣΙΟ ΧΟΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΠΟΞ

2 Φεβρουαρίου, 2020

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΞHΡΟΛΙΒΑΔΟΥ
προσκαλεί όλα τα μέλη του, τους κατοίκους και τους φίλους του χωριού στον Ετήσιο Χορό του και την Κοπή της Πίτας που θα γίνει το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020 (μετά την Τσικνοπέμπτη) στον πολυχώρο «ΕΛΙΑ» στη Βέροια, με τη συνοδεία της παραδοσιακής ορχήστρας του Δημήτρη Παράσχου.
Οι πόρτες θα ανοίξουν στις 20:30. Η πρόσκληση κοστίζει 20 Ευρώ και περιλαμβάνει πλήρες μενού, ποτό, γλυκό και συμμετοχή στην κλήρωση των δώρων με τον αριθμό της κάρτας (δε θα διατίθενται λαχεία).
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των φίλων και μελών, παρακαλούμε να προμηθευτείτε εγκαίρως τις προσκλήσεις σας.
Κρατήσεις προσκλήσεων γίνονται από τα μέλη του Δ.Σ. του Ομίλου στα τηλέφωνα:
6970 446480 – 6986549070 – 6932522999 – 6946798126

Δελτίο Τύπου – Τα Θεοφάνια 2020 στο Ξηρολίβαδο.

9 Ιανουαρίου, 2020

Για μια ακόμη χρονιά τελέστηκε στο Ξηρολίβαδο ο καθαγιασμός των υδάτων για τον εορτασμό της ημέρας των Θεοφανίων. Με ευθύνη του Πολιτιστικού Ομίλου, που φρόντισε την οργάνωση της εκδήλωσης, το χιονισμένο Ξερολίβαδο υποδέχθηκε κάτω από έναν ολόλαμπρο ήλιο και πάλι τους φίλους και χωριανούς.
Παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες αρκετός κόσμος ανηφόρησε από νωρίς στο Ξερολίβαδο. Στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία, με τη φροντίδα της Επιτροπής του Ναού και του Θωμά Ζιώγα, τελέστηκε στις 12 το μεσημέρι η Θεία Λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε ο παπάς του χωριού Πατέρας Ιωάννης Κιουλές. Στη συνέχεια ο κόσμος κατευθύνθηκε στη Μπάρα όπου και έγινε ο καθαγιασμός των υδάτων.
Ο φύλακας του χωριού Αθανάσιος Τσαμήτρος ζέστανε από νωρίς το κτίριο του Ομίλου και ετοίμασε μια μεγάλη εστία φωτιάς στη λίμνη προς ευχαρίστηση των επισκεπτών.
Στη συνέχεια το Δ.Σ. του Π.Ο.Ξ. δεξιώθηκε στο κτίριο του Ομίλου όλο τον κόσμο που παραβρέθηκε στην εκδήλωση, κερνώντας κόκκινο κρασί, πίτες και παραδοσιακά κεράσματα από το Αρτεργαστήριο του Κ. Χονδραντώνη.

Το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου.

ΜΑΓΕΨΕ Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΝΕΩΝ ΤΟΥ Π.Ο.Ξ.

17 Αυγούστου, 2019

Πέρσι έγινε η πρώτη απόπειρα με το έργο «Ένας φτωχός θα μας σώσει». Φέτος η θεατρική ομάδα νέων του Π.Ο.Ξ. «μάγεψε» μικρούς και μεγάλους που κατέκλεισαν κάθε γωνιά του πολιτιστικού κέντρου για να παρακολουθήσουν τη νέα τους προσπάθεια.
Υπό την καθοδήγηση και σκηνοθεσία της υπεύθυνης της ομάδας, φιλολόγου Αναστασίας Κόγια και με τη βοήθεια της φιλολόγου Ολυμπίας Μπλατσιώτη οι νέοι ηθοποιοί παρουσίασαν δύο μονόπρακτα από το βιβλίο του Δημήτρη Ψαθά «Η Θέμις έχει κέφια»: «Το Γουρσουζόμουτρο» και «Ο ούλτρα μοντέρνος». Κάτω από τις καλύτερες δυνατές καιρικές συνθήκες, με φόντο το βουνό και με το κέφι τον παιδιών να παρασέρνει το κοινό, φίλοι και επισκέπτες απόλαυσαν την προσπάθειά τους και τους αντάμειψαν με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα στο τέλος.
Το Δ.Σ. του Ομίλου εκφράζει τις ευχαριστίες του σε όλους τους εθελοντές που βοήθησαν για την πραγματοποίηση των παραστάσεων σε μια παράγωγή που την αποκλειστική ευθύνη της (σκηνικά, φωτισμός, ήχος κλπ) είχε ο Π.Ο.Ξ. καθώς έγινε αποκλειστικά με δικά μας μέσα.
Στο «Γουρσουζόμουτρο» τους ρόλους ενσάρκωσαν οι:
Γκαρσόν 1: Πολυχρόνης Μπλατσιώτης, Γκαρσόν 2: Αθηνά Φουρκιώτη
Πελάτης 1: Αναστασία Ντέλλα, Πελάτης 2: Κωνσταντίνα Τζίκα
Μαθητής: Αδάμος Χασιώτης, Μητέρα: Ελένη Μορφίδου
Γρουσουζόμουτρο: Αντώνης Μπλατσιώτης, Πρόεδρος:Βάγια Σειτανίδου
Συνήγορος: Κατερίνα Τζίκα, Δικαστές : Ελένη Κουκουτέγου, Ελένη Τσακτάνη

Στον «Ούλτρα μοντέρνο» έπαιξαν οι:
Ζωγράφος: Ζωή Παπαδίκη, Κυρία Αντωνία: Ελένη Σειτανίδου
Κώτσος Τσαρούχης: Ευτυχία Κόγια, Πρόεδρος: Βάγια Σειτανίδου
Εισαγγελέας: Κουκουτέγου Ελένη, Δικαστής: Ελένη Τσακτάνη
Συνήγορος: Κατερίνα Τζίκα

Σκηνοθεσία: Κόγια Αναστασία, Μπλατσιώτη Ολυμπία
Προσαρμογή κειμένων – Διασκευή: Κόγια Αναστασία
Φωτισμός, Τεχνική υποστήριξη: Κελεπούρης Νίκος.

Το Δ.Σ. του Π.Ο.Ξ.

Η ΜΠΑΝΤΑ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΣΤΟ ΞΕΡΟΛΙΒΑΔΟ

9 Αυγούστου, 2019

Έκρηξη κεφιού και συναισθημάτων, ασταμάτητος χορός και μια εξαιρετική βραδιά ήταν τα συστατικά μιας εκπληκτικής μουσικής παράστασης της μπάντας των αδελφών Βαλκάνη, της αυθεντικής Μπάντας της Φλώρινας που ταρακούνησε την Πέμπτη το βράδυ 8 Αυγούστου το Ξερολίβαδο.
Η συναυλία που αναβλήθηκε στις 13 Ιουλίου ως παράλληλη δράση με τον Αγώνα Ορεινού Τρεξίματος του Συλλόγου Δρομέων Βέροιας πραγματοποιήθηκε υπό θαυμάσιες συνθήκες μπροστά στο πολιτιστικό κέντρο. Με τη φροντίδα το Δήμου Βέροιας, της ΚΕΠΑ και του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου, κάτοικοι και επισκέπτες απόλαυσαν τις μελωδίες των αδελφών Βαλκάνη που μάγεψαν με το ταλέντο τους το κοινό μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Το Δ.Σ. του Π.Ο.Ξ. αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει το Δήμαρχο Βέροιας κύριο Κ. Βοργιαζίδη και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου που υλοποιούν για τρίτη χρονιά μια ανάλογη πολιτιστική εκδήλωση, την ΚΕΠΑ του Δήμου Βέροιας για την άριστη οργάνωση και τη Νανά Καραγιαννίδου για την φροντίδα της εκδήλωσης.

Το Δ.Σ. του Π.Ο.Ξ.

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ ΣΤΟ ΞΕΡΟΛΙΒΑΔΟ

9 Αυγούστου, 2019

Μια διαφορετική παράσταση Καραγκιόζη είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μικροί και μεγάλοι την Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019 στο κτίριο του Πολιτιστικού Ομίλου στο Ξερολίβαδο. Η ομάδα του Τάσου Βασιάδη, υπό τη σκηνοθετική του καθοδήγηση και τη μουσική επένδυση και επιμέλεια του έργου από τον εξέχοντα μουσικό Αντώνη Σαρακατσιάνο, παρουσίασε την παράσταση «Ο Καραγκιόζης και ο Όφις των Πρεσπών».
Τα διαχρονικά στοιχεία του θεάτρου σκιών και οι κλασικές φιγούρες του Μπάρμπα Γιώργου, του Διονύσιου και του Χατζηαβάτη συνδυάστηκαν άψογα με στοιχεία και θέματα της επικαιρότητας, με την προσθήκη ηρώων από την ξηρολιβαδιώτικη παράδοση και φυσικά με την απόδοση των τραγουδιών με ζωντανή μουσική που συνόδευε τη χορωδία δίνοντας ένα τόνο μιούζικαλ. Το όλο εγχείρημα ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους που δημιούργησαν το αδιαχώρητο στην αίθουσα του Π.Ο.Ξ., παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον την παράσταση και καταχειροκρότησαν στο τέλος όλους τους συντελεστές.
Το Δ.Σ. του Π.Ο.Ξ. ευχαριστεί θερμά τον Τάσο Βασιάδη και τον Αντώνη Σαρακατσιάνο που οργάνωσαν και υλοποίησαν έπειτα από πολύωρες πρόβες μια ακόμη ξεχωριστή παράσταση, καθώς και τους υπόλοιπους συντελεστές που έδωσαν χρόνο και ψυχή για μια ακόμη φορά σε εκδήλωση του Ομίλου.
Συντελεστές της παράστασης:
Σενάριο, σκηνοθεσία, καραγκιοζοπαίκτης: Τάσος Βασιάδης
Μουσική Επιμέλεια, διεύθυνση χορωδίας: Αντώνης Σαρακατσιάνος
Βοηθός σκηνής: Ζώης Μπαζάκας
Χορωδία: Τέλης Παπαθεοφίλου, Σωτήρης Μάντζος, Γιάννης Τσιαμήτρος, Σοφία Συμεωνίδου, Δήμητρα Κουτόβα, Μανή Παπαδοπούλου, Νούλα Γκόσκινου, Τασούλα Κόγια και Χρύσα Καραμήτρου.

Η ΓΙΟΡΤΗ ΠΙΤΑΣ ΣΤΟ ΞΕΡΟΛΙΒΑΔΟ

31 Ιουλίου, 2019

Αποτελεί μια από τις παλαιότερες εκδηλώσεις που διοργανώνει ο ΠΟΞ. Εδώ και δεκάδες χρόνια παραμένει μια από τις βασικές του δράσεις του καλοκαιριού στο Ξερολίβαδο, αλλά κάθε χρόνο έχει και κάτι διαφορετικό να προσφέρει σε όσους συμμετέχουν και σε όσους έρχονται για να την απολαύσουν. Η γιορτή της Πίτας έχει περάσει από διάφορες φάσεις όλα αυτά τα χρόνια. Ήταν διαγωνισμός, ήταν επίδειξη τεχνικών παρασκευής, ήταν μάθημα, ήταν αντάμωμα, μα πάνω απ’ όλα ήταν μια γιορτή που έφερνε τον κόσμο κοντά, μέσα από την παράδοση, το κέρασμα, την έμπρακτη και ειλικρινή φιλοξενία που βρίσκεται στην ψυχοσύνθεση του απλού ανθρώπου.
Για άλλη μια χρονιά οι γυναίκες μέλη του Ομίλου συνδύασαν όλα τα παραπάνω και πρόσφεραν σε κατοίκους και επισκέπτες μια ακόμη τόσο γνωστή και τόσο διαφορετική γιορτή και εμπειρία. Δεκάδες πίτες διαφόρων γεύσεων και τεχνικών έφτασαν και φέτος στην αυλή του κτιρίου του ΠΟΞ και μετά την ευχή του ιερέα του χωριού πατέρα Ιωάννη Κιουλέ το κέρασμα στον κόσμο έγινε με χαρά και αγάπη. Το γλέντι που ακολούθησε ήταν απλώς η έκφραση της ικανοποίησης όλων των παρευρισκομένων.
Ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξερολίβαδου ευχαριστεί τις γυναίκες μέλη του Ομίλου για την προσφορά τους και τη χαρά που μας μεταδίδουν σε κάθε τέτοια εκδήλωση. Και του χρόνου.
Πίτες για την εκδήλωση (στην πλειοψηφία τους περισσότερες από 1 ταψί) έφεραν:
• Μουρατίδου Σοφία
• Κουτόβα Δήμητρα
• Κουκουτέγου Χρύσα
• Σεϊτανίδου Βάγια
• Μπακόλα Ελευθερία
• Κόγια Σοφία
• Αράβα Μρία
• Ευθυμίου Άννα
• Γκαγκανιάρα Ιφιγένεια
• Βασιάδη Νούλη
• Χασιώτη Μαίρη
• Τσιαμήτρου Ιφιγένεια
• Χασιώτη Καλλιρόη
• Σαρακατσιάνου Ελευθερία
• Ζαρκάδα Κατερίνα
• Τζιόλα Μπέτυ
• Καραγεωργίου Νιόβη
• Γκανίδου Μαρία
• Τσαμήτρου Κατερίνα
• Συμεωνίδου Σοφία
• Μπαζάκα Ζωή
• Ζαγάρη Σούλα
• Καραμήτρου Χρύσα
• Καραγεωργίου Τάνια
• Χονδραντώνη Ελένη

Αλλαγή ημερομηνίας για τη γιορτή της πίτας.

27 Ιουλίου, 2019

Με απόφαση του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Ομίλου Ξερολίβαδου η ημερομηνία για τη Γιορτή της Πίτας μεταφέρεται για τη Δευτέρα 29 Ιουλίου στις 19:30 το απόγευμα μπροστά στο κτίριο του Π.Ο.Ξ. Καλούμε τα μέλη και τους φίλους του χωριού να μας τιμήσουν και φέτος όπως κάθε χρόνο με την παρουσία και τις δημιουργίες τους.
Το Δ.Σ. του Π.Ο.Ξ.

Δεκάδες παιδιά στο 3ο τουρνουά σκάκι στο Ξερολίβαδο

27 Ιουλίου, 2019

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη την Τετάρτη 24 Ιουλίου το 3ο τουρνουά σκάκι για παιδιά σχολικής ηλικίας στο Ξερολίβαδο. Δεκάδες παιδιά από το Ξερολίβαδο, τη Βέροια αλλά και τη Νάουσα προσέτρεξαν στο κάλεσμα του ΠΟΞ και διαγωνίστηκαν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο κτίριο του Ομίλου. Με την καθοδήγηση του μετρ – δασκάλου Σάκη Τριανταφυλλίδη και τη φροντίδα του Δ.Σ. του ΠΟΞ οι μικροί μας φίλοι χάρηκαν για μια ακόμη χρονιά τις αξίες της ευγενούς άμιλλας στο όμορφο φυσικό περιβάλλον του Ξερολίβαδου. Τους αναμένουμε όλους ξανά στο 4ο τουρνουά του χρόνου αλλά και στις υπόλοιπες εκδηλώσεις του καλοκαιριού.
ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ.
Ηλικίες 7-8 ετών:
1ος Τσέλιος Στέφανος του Βασιλείου
2ος Αρβανίτης Ορέστης του Σωτηρίου
3ος Γαλλίκας Γεώργιος του Μιχαήλ
Ηλικίες 9-10 ετών:
1ος Κουτόβας Νικόλαος του Πέτρου
2ος Νακίτσας Στέργιος του Παντελή
3η Αρβανίτη Ζωή του Σωτηρίου
Ηλικίες 9-10 ετών (κορίτσια):
1η Αρβανίτη Ζωή του Σωτηρίου
Ηλικίες 11-12 ετών:
1ος Παλουκίδης Ανέστης του Κωνσταντίνου
2ος Παγούνης Σπύρος του Αθανασίου
3ος Σαρακατσιάνος Εμμανουήλ του Δημητρίου

Ηλικίες 13-14 ετών:
1ος Τσιλίδης Χρήστος του Ηλία
2ος Νακίτσας Γεώργιος του Παντελή
3ος Λιόβας Δημήτριος του Κωνσταντίνου
Ηλικίες 13-14 ετών (κορίτσια)
1η Ευθυμιάδου Καλλιόπη του Αναστασίου
Ηλικίες 15 +
1ος Τσιαμήτρος Κωνσταντίνος του Νικολάου
2ος Τσιαμήτρος Δημήτριος του Νικολάου
3ος Ντέλας Γεώργιος του Δημητρίου

Γενική Κατάταξη:
1ος Τσιλίδης Χρήστος του Ηλία
2ος Κουτόβας Νικόλαος του Πέτρου
3ος Τσιαμήτρος Κωνσταντίνος του Νικολάου

Το Δ.Σ. του Π.Ο.Ξ.

Επόμενη Σελίδα »

Το παρόν συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το ΕΓΤΠΕ